Függetlenség napja hajórobbantással Indonéziában

Indonézia függetlenségének évfordulóján egy tucat külföldi hajót robbantottak fel.

Indonéziában 1945. augusztus 17-én kiáltották ki az ország függetlenségét. Az idei ünneplés igen érdekes fordulatot vett, ugyanis Joko Widodo elnök kampányának részeként számos külföldi hajót robbantottak fel vagy süllyesztettek el. A kampány célja, hogy megakadályozza a külföldi halászokat abban, hogy “fosztogassanak” Indonézia vizein – írja a South China Morning Post. Hogy az ország tengeri szuverenitását bizonyítsa, a korábban lefoglalt külföldi hajók szépen a víz alá merültek.

„Ma több mint 60 hajót süllyesztettünk el nyolc helyszínen” – mondta a halászati minisztérium tisztviselője. „Ez ajándék (Indonézia számára), megmutatjuk vele, hogy milyen következetesen érvényesítjük a törvényt” – tette hozzá.

Azt nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni, hogy mely országok lefoglalt hajóit pusztították el. Korábban a kampány részeként már történt hasonló eset, akkor kínai, vietnami és fülöp-szigeteki hajókat süllyesztettek el, ami feldühítette az érintett országokat.

Jakarta és Peking között az elmúlt hónapokban elhatalmasodott a feszültség, kínai halászhajók csaptak össze az indonéz kormány hajóival. Joko Widodo kedden ígéretet tett arra, hogy Indonézia földjének és tengerének minden négyzetcentiméterét megvédik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez