Thaiföldi robbantások – őrizetbe vettek 17 embert

Őrizetbe vettek 15 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt az utóbbi napokban történt, thaiföldi üdülőhelyeken elkövetett halálos merényletsorozathoz – jelentette be csütörtökön a hadsereg.

“A hatóságok őrizetbe vettek 17 gyanúsítottat, akik közül kettőt már szabadon engedtek” – nyilatkozta Burin Tongprapai ezredes a hatalmon lévő katonai junta  képviseletében.

Arra nem tért ki, mikor fogták el a gyanúsítottakat. Ez azért lényeges, mert a délkelet-ázsiai országban a hadseregnek csak hét napig van joga ahhoz, hogy  őrizetben tartsa a vádlottakat, ezt követően kötelességük átadni őket a rendőrségnek. Augusztus 11-12-én tizenegy pokolgép robbant Thaiföld déli részén, többek között két olyan üdülőhelyen, amely nagyon népszerű a turisták körében. A merényletekben négyen meghaltak és sokan megsebesültek, köztük tíz külföldi turista.

Augusztus 15-én további három pokolgép robbant fel, de ezekben a merényletekben senki sem sérült meg. Két másik további robbanószerkezetet is találtak a rendfenntartók, de azokat sikerült hatástalanítani. A nyomozók állítása szerint a támadások “helyi szabotázsakciók” voltak. A rendőrség azt gyanítja, hogy a robbantásokat muzulmán szeparatisták követték el. A túlnyomórészt muzulmánok lakta három déli tartományban – Jalában, Pattaniban és Narathivatban – évtizedek óta tartó ellenállás a buddhista uralommal szemben 2004 januárjától öltött erőszakos formát, és azóta több mint hatezer ember életét követelte. A három tartomány egykor a maláj muzulmán szultánság része volt, mígnem Thaiföld 1909-ben bekebelezte őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez