A Pluto titkait kutatná az első arab lány, aki pályázatot nyert a NASA-nál

Miközben mások inkább inkább a Mars vagy a Hold rejtélyeire fókuszálnak, a jordániai palesztin lány a jeges Pluto feltárását vette a fejébe.

Ayat Amr negyedéves informatika szakos hallgató volt a Hasemita Egyetemen Jordániában, amikor egy olyan robotot tervezett, amelyik képes megvizsgálni a Pluto jeges felszínét. A dologra felfigyelt az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA is.

A lányt már kicsi korától izgatja a robotika és a programozás. 14 évesen arra gyűjtött, hogy indulhasson egy helyi robotversenyen. Azóta töretlenül halad előre. Indult a Microsoft programozóversenyén, és ő lett az arab világ legjobbja. Az egész Földön pedig a negyedik legjobb. 2014-ben ő volt a legfiatalabb mérnök, aki valaha is részt vett a világ legnagyobb műszaki szakmai szervezete, az IEEE vezetőségi ülésén Lengyelországban.

Egy évvel később úgy döntött, hogy beadja a pályázatát a NASA programjára, amely 15 innovatív ötlet támogatását ígérte. Most nyáron kapta meg az izgalmas hírt, hogy a projektje bekerült a 15 közé. Ami azt jelenti, hogy a NASA segítségével fejlesztheti hat hónapig Pluto-kutató robotját.

Ayat Amr már Amerikában van: ösztöndíjat kapott a Stanford Egyetemre. Onnét megy majd át a NASA Johnson Űrközpontjába. Lehet, hogy néhány év múlva ő lesz az első arab űrhajósnő?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez