Török kormányfő: Oroszország használhatja légibázisunkat az Iszlám Állam ellen

Orosz harci gépek múlt szeptember óta támadják az Iszlám Államot szíriai repülőterekről kiindulva. Nemrég Irán is felajánlotta Hamadan légitámaszpontját erre a célra.

Az oroszok ezt használják is, de Incirlik repülőtere jóval közelebb van az Iszlám Államhoz. Ez a repülőtér a NATO legfontosabb támaszpontja a térségben. Innen indulnak bevetésre az USA harci gépei is.

Vajon orosz gépek is használhatják ezt a NATO számára oly fontos repülőteret? – kérdezték Yildirim török miniszterelnököt. Ha akarják, akkor igen! – válaszolta a kormányfő. Elmondta, hogy jelenleg az USA, Németország és Katar gépei használják Incirlik repülőterét. Törökország és Oroszország kapcsolata tavaly novemberben mélypontra jutott, amikor a törökök lelőttek egy orosz harci gépet, mely az Iszlám Államot támadta. Akkor erre állítólag az USA buzdította Törökországot. Most viszont Ankara és Moszkva kibékült. Erdogan Oroszországba látogatott. Bocsánatot kért az orosz gép lelövése miatt, és barátjának nevezte Vlagyimir Putyint.

Közben elterjedt a hír: az USA kivonja atomfegyvereit Törökországból, melyet immár nem tekint megbizható NATO-szövetségesnek. Incirlikből állítólag Romániába, az újonnan megépített Deveselu támaszpontra szállították át az atomfegyvereket. Ezt Bukarestben tagadták. Szakértők szerint a román támaszpont egyelőre nem alkalmas atomfegyverek tárolására. Az Incirlik támaszpont török parancsnoka állítólag résztvett a puccskísérletben Erdogan ellen. Menedékjogot kért Amerikától, de ezt nem kapta meg. Erdogan az Amerikában élő Gülen vallási vezetőt vádolta meg a puccs megszervezésével. Miközben Oroszország és Törökország kapcsolatai látványosan javulnak, az USA és Ankara viszonya mélyponton van. Erdogan Gülen vallási vezető kiadatását követeli az Egyesült Államoktól. Washington viszont bizonyítékokat követel.

Ha az oroszok bejutnak a kulcsfontosságú NATO-támaszpontra Törökországban, akkor ez megváltoztathatja az erőviszonyokat a térségben. Közben Moszkva és Washington viszonya nem javul. Felmerül így a kérdés: a NATO-tagállam Törökország kinek a szövetségese valójában? Oroszországé vagy Amerikáé? Mi lesz az Iszlám Állammal, amely ellen állítólag mindenki harcol, de két éve mégiscsak fennáll? Csak a káosz látszik biztosnak a térségben, ahonnan folyamatosan indulnak a menekülők nyugati irányba …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez