India véget vetne az 1 milliárd dolláros béranya-biznisznek

A törvénytervezet már elkészült. Betiltaná az üzleti célú béranyaságot. De még ennél is tovább megy. India ma a béranyaság intézményének világközpontja.

A törvény nagyon szigorú lesz, ha a parlament is rábólint a tervekre. Nemcsak a külföldi állampolgároknak tiltaná meg, hogy béranya segítségével legyen gyermekük, hanem az indiai egyedülálló szülőknek és az egynemű pároknak is. Egyedül a terméketlen házaspárok vehetnek majd igénybe segítséget, de ők is kizárólag egy rokonét.

A tervezetet máris bírálják, mondván: illegális üzletté teheti azt, ami eddig törvényes volt. Ma India a béranyaság intézményének világközpontja, nagyon sokan fizetnek azért ottani nőknek, hogy hordják ki a gyermeküket. Vagyis fogadják be a megtermékenyített petesejtet és szüljék meg a csecsemőt.

Évente több mint egymilliárd dollár cserél ennek fejében gazdát a becslések szerint. De az “üzletágat” semmilyen szabályok nem szorították kordába, és ez aggasztotta a kormányt – írja a BBC internetes oldala.

Szusma Szvarádzs külügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy a törvényjavaslat a terméketlen házaspároknak is csak akkor engedélyezné a dolgot, ha már legalább öt éve házasok, és a segítségül igénybe vehető rokonok körét is a legközelebbiekre korlátozná.

A bírálók abban egyetértenek, hogy kell a szabályozás ahhoz, hogy nőket ne kényszeríthessenek béranyaságra, de nem tartják logikusnak az ilyen kemény tiltást – mondta az AFP-nek egy szakértő. Mások úgy vélik: diszkriminálja a melegeket a tervezet.

Indiában él a világ legszegényebb embereinek harmada. A törvénytervezet ellenzői mégis vitatják, hogy a szegénység venne rá sok nőt arra, hogy pénzért kihordja mások magzatát.

Fotó: Al-Dzsazíra

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez