Kapás Bogi: egy ötös, egy hármas

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszó Kapás Boglárkából bronzérmes lett a riói 800-as döntőben, és ehhez még egy előkelő negyedik helyet is sikerült hozzátennie a 400 méteres távon. Nagyot lépett előre, hiszen négy éve Londonban a 800 gyorson még csak hatodik volt.

„Ha négy év múlva Tokióban is három helyet tudnék előre lépni, akkor a mennyekben érezném magamat. Egyelőre viszont igyekszem nem elrugaszkodni a földtől, és teljesíthető célokat meghatározni. Az egyik például az, hogy mostantól minden világversenyen csak egy újabb dobogós helyezés megszerzése jelentheti az előttem álló feladat sikeres teljesítését.” – nyilatkozta a 23 esztendős Kapás Boglárka a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Az olimpiai szerepléseit követő mosolygós nyilatkozatai még a kora hajnali órákban is magyarok tízezreit derítették jókedvre. Bogi népszerűsége – ahogy a vele együtt szintén ifjúsági olimpiai bajnokból lett riói bronzérmes Kenderesi Tamásé – az egekbe szökött. Teljesen megérdemelten.

Fránya fordulók

„Ha csak a dolgok jó oldalát nézem, nyugodt szívvel írok be Rióért magamnak egy ötöst, ha viszont a rosszal is foglalkozni kezdek, egy hármast is kénytelen vagyok a bizonyítványomba bekörmölni. Amit most kihoztam magamból, azért nagyon keményen odatettem magamat, és a teljesítményemre nem is lehet panasz, a fordulóimon viszont sürgősen javítani kell, mert azokon a 400-on és 800-on is tizedmásodpercek mentek el. Az egészben az a furcsa, hogy idén májusban, a londoni Európa-bajnokságon tízből tízszer jól jött ki a fal, most viszont egy kicsit ügyetlenkedtem, veszítettem is a gyorsaságomból, aminek az okára eddig még nem jöttem rá.”

Még jókor váltott

„Nem az volt a cél Londonban, hogy csúcsra járassam magamat, de amit akkor tudtam, azt ki is tettem az „asztalra” – folytatta Boglárka, aki már 2008-ban is olimpikon volt, ráadásul a pekingi küldöttség legfiatalabb tagja. – Magam is elcsodálkoztam azon, hogy az Európa-bajnokságon a 400-tól kezdve a 800-on át egészen az 1500-ig minden aranyérmet az én nyakamba akasztottak, ráadásul még a 4X200-as váltó tagjaként is felállhattam a dobogó legfelső fokára. Igyekeztem mindent az értékének megfelelően kezelni, például azt, hogy az EB „csak” egyetlen kontinens rangadója, ahol a mezőnyök sem voltak mindig teljesek. A négy arany azért így is négy arany volt, és nagyon egyértelmű visszajelzése annak, hogy érdemes volt az életemet az átigazolásommal átmenetileg felforgatni.” – folytatta a fél évvel az olimpia előtt a BVSC-t elhagyó és az UTE szakosztályában versenyzésre jelentkező Boglárka, aki most már az sem tagadja, hogy a váltásnak előnye mellett kockázata is volt.

Becsületére legyen mondva: korábbi nyilatkozataihoz csak annyit kíván hozzátenni, hogy lépéskényszerbe került, mennie, váltania kellett. „Ha nem állok be Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc mesteredzők csapatába, akkor a londoni mesternégyes és az olimpiai éremszerzés nagy valószínűség szerint elmaradt volna. Mintha kicseréltek volna, annyival célratörőbb és kiegyensúlyozottabb lettem.”

Hosszú, Phelps és Bolt egy kategóriában

Az olimpiából saját versenyein és a nyílt vízi úszók küzdelmein kívül élőben többet nem látott, de mindenről tudott, és amit csak lehetett, tévénézőnek átváltozva próbált rangsorba állítani. „Az olimpia tíz nagyágyúját kapásból (…) nem tudnám megnevezni, sokkal könnyebb kiválogatni azokat, akiknek a TOP 3-ban a helyük. Nálam ebből kettő sportági „kolléga”, még pedig Hosszú Katinka és Michael Phelps, a harmadik pedig minden kétséget kizáróan Usain Bolt. Amit ők most letettek asztalra, az egyszerűen bámulatos.”

Jól érezte magát Rióban, amit meg a házigazdák elszúrtak, arról próbált nem tudomást venni… „Amikor zöldre váltott a medence színe, először elszörnyedtünk, aztán kínunkban már csak mosolyogtunk azon, hogy micsoda látvány tárul elénk. Képzelem, hogy mit éltek át a vízminőségért felelős házigazdák.”

Folytatás Windsorban

Az „olimpiai” esztendő újabb kihívásokat tartogat a magyar úszók, így Kapás Boglárka számára is. Egyike ezeknek az év végi windsori rövidpályás világbajnokság. „Kismedencében eddig csak Európa-bajnokságon sikerült érmet nyernem, egyet hat éve, kettőt pedig tavaly. Ez egy másik műfaj, az viszont kétségtelen, hogy Rió után – egészen addig, amíg a csúcson tudok maradni – rövid pályán és nagymedencében is olimpiai érmeshez méltó eredményeket kell elérnem. ” – hangsúlyozta Kapás Boglárka.

(Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)

Fotó: MTI

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez