Letartóztatások Bolíviában a kormány emberének agyonverése után

Száznál több bányászt tartóztattak le azt követően, hogy a velük tárgyaló kormányküldöttség vezetője belehalt a verésbe, amit tőlük kapott. Rodolfo Illanes miniszterhelyettes kapta azt a népszerűtlen feladatot, hogy próbáljon megegyezni a sztrájkoló bányászokkal Panduro városban. A vita elfajult, és eddig nem tisztázott körülmények között a miniszterhelyettes a túlvilágra távozott.

Miért sztrájkolnak a nagy ezüst-, ón- és cinkbányák munkásai? Szeretnének olyan keresethez jutni, amelyikből tisztességesen meg lehet élni. A baloldali elnök, Evo Morales ezt meg is igérte nekik. Csakhogy közben a nyersanyagok világpiaci ára csökkent. A földgáz adja az export felét, a másikat pedig az ezüst, az ón és a cink. A bányászok úgy tekintenek magukra, mint akik Bolívia gazdasági létét biztosítják. Most azt szeretnék elérni, hogy a kormány ne ragaszkodjon annyira a környezetvédelmi előírásokhoz. Adjon engedélyt olyan vállalkozóknak is, akik nem híresek arról, hogy betartják a törvényeket. Ezek a vállalkozók magasabb béreket adnak, de nem véletlenül. A munka ezekben a bányákban életveszélyes.

A sztrájkoló bányászok lezártak egy sztrádát. Összecsaptak a rendőrökkel. Három bányász meghalt, sokan megsebesültek mind a bányászok, mind a rendőrök közül. Ebben a helyzetben kellett volna kompromisszumot találnia a miniszterhelyettesnek. Nem sikerült. A bányász szakszervezet korábban a baloldali elnök fő támogatója volt. Kezdetben sok szociális kedvezményt kaptak. Csakhogy az államkincstár kiürült, hiszen a nyersanyagok világpiaci ára csökkent. Ráadásul az elnököt azzal gyanusítják, hogy kicsit túl sok pénzes megbízást kapnak a családtagjai és a haverjai. Itt tart most az ügy. A hadügyminiszter közölte: ha kell, bevetik a hadsereget is a rend helyreállítására Bolíviában, ahol a sztrájkoló bányászok agyonverték a kormány képviselőjét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez