Miért kell 62 év házasság után szétválnia egy kanadai párnak?

Szívszorító történet járja be a közösségi oldalakat a házaspárról, akik 62 év közös élet után most arra kényszerültek, hogy egymástól külön éljenek.

A 83 éves Wolfram Gottschalkot és 81 éves feleségét, Anitát más-más idősek otthonában helyezték el Surray-ben, Brit-Kolumbiában, mondván: nincs hely mindkettőjüknek ugyanabban az intézményben – mondja az unokájuk. A beteg idős férfi most várólistán van, hogy ugyanabba az otthonba kerülhessen, mint a felesége.

Az unoka a Facebookon osztotta meg a nagyszülők képét, amint könnyeiket törölgetve, egymás kezét fogva búcsúzkodnak. Azt írta alá, hogy ez a legszomorúbb fotó, amit valaha is csinált. Mások is így gondolhatták: több, mint 6 ezren osztották meg.

Az idős férfi januárban kórházba került szívproblémákkal, és nyilvánvalóvá vált, hogy ápolásra lesz szüksége. A felesége is jelentkezett egy otthonba, hogy együtt maradhassanak. Ő be is költözött, míg a férjét egy átmeneti otthonban helyezték el addog, amíg nem lesz üresedés ott, ahol az asszony van.

A házaspár az unokával, Ashley-vel még a szebb napokban.
A házaspár az unokával, Ashley-vel még a szebb napokban.

Most már nyolc hónapja élnek így, és minden alkalommal sírnak, amikor a találkozások után el kell búcsúzniuk egymástól – mondta a BBC-nek az unoka. Aki egyébként akkor kért segítsége Facebookon, amikor a nagypapánál nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak a múlt héten. Úgy gondolta, most már végképp nincs vesztegetni való idő.

A család a szociális-egészségügyi ellátórendszert hibáztatja. Hiába kértek segítséget, január óta még csak választ sem kaptak. Miután a Facebook-bejegyzés futótűzként terjedt, a héten jött egy telefon a szóvivőtől, aki azt mondta, minden erejükkel azon vannak, hogy megoldást találjanak. Vagyis ágyat a nagypapának abban az otthonban, ahol a nagymama van.

Rengeteg felajánlást kapott a család, amit megköszöntek, de visszautasíottak. Szeretnék felhívni a figyelmet az időseket ellátó rendszer hiányosságaira Kanadában. Azt mondják: ha elfogadnák a pénzadományokat, akkor elárulnák azokat a családokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy magánintézményekben helyezzék el a szeretteiket. Azt szeretnék, ha kijavítanák a rendszer hibáit, és nem csak ragtapasszal takarnák el őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez