LATIMO: hogy még többet tudjunk meg Latin-Amerikáról

A jövőben ha valakinek szüksége lesz megbízható információkra, kutatható dokumentumokra vagy egyszerűen érdekes dolgokat szeretne megtudni a latin-amerikai térségről, elég ha számítógépén felkeresi majd a Latin-Amerikai Tudás Tárat.

A Latimo Egyesült és a Latimoport hírportál tevékeny részt vállal egy Latin-Amerikai Tudás Tár (LATT) létesítésében, hogy ezzel is elősegítse a Latin-Amerikával kapcsolatos magas szintű ismeretek terjesztését Magyarországon.

Erről állapodott meg Dr. Biernaczky Szilárd, a tudástár megbízott szerkesztője, illetve Tóth Tamás, a LATIMO főtitkára csütörtökön Budapesten. A LATT magyar tulajdonú és szerkesztésű, szabad felhasználású, elektronikus ágazati szakmai könyv-, tanulmány-, dokumentum- és adattár gyüjtemény lesz, amely magyar és idegen nyelveken (spanyol, portugál, angol, francia, orosz) készült publikációkat vesz fel szabadon elérhető elektronikus könyvtárába. Lényegében egy kiterjedt és kutatható adatbázist teremt a hazai latin-amerikanisztika számára.

A tudástár a szerkesztésében elsősorban a Latimo Egyesület tagjaira számít, de örömmel vesz minden olyan cikket, tanulmányt, könyvfelajánlást, amely az adott témakörben értékes ismeretanyagot tartalmaz. A könyveket és egyéb anyagokat digitalizálja és az interneten hozzáférhető formába   szerkeszti.  A tudástár be kívánja vonni a hazai összetudásanyag megteremtésébe azokat az akadémiai csoportokat, egyetemeket, középiskolákat, amelyek a térség aktuális kérdéseivel napi munkájuk során foglalkoznak. Hasonló kéréssel fordul a Magyarországon akkreditált latin-amerikai országok nagykövetségeihez, akikkel a Latimo már eddig is kitűnő kapcsolatot ápol. Várjuk továbbá azoknak a külföldön, elsősorban Latin-Amerika országaiban működő szervezeteknek a jelentkezését, akik publikációikkal gazdagítani szeretnék ezt a hazai átfogó ismeretanyagot.

A munka most kezdődik, ezért legkevesebb 3-4 hónapra lesz szükség, hogy az anyag az interneten megjelenjen és hozzáférhetővé, illetve bővíthetővé váljék minden érdeklődő számára. A latimoport, mint a LATIMO egyesület információinak otthont adó médiafelület és a latin-amerikai térség politikai, gazdasági, kulturális és sporteseményeiről beszámoló magyarországi hírportál, minden lehetséges módon segíti ennek a tudásmennyiségnek a közkincsé tételét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez