Obama magához tért

Úgy tűnik, hogy az eddigi félmegoldások, illetve a tanácstalanság helyett Obama végre magához tért és valós elképzelésekkel, eltökéltséggel indul harcba az ISIS ellen.

A múlt hónapban még humanitárius missziónak nevezte az ISIS bombázását az amerikai elnök, de az események előrehaladtával (?) merőben megváltozott a hozzáállása.
Miután James Foley-t lefejezték, Obama kijelentette, hogy ezzel gyökeresen megváltozott az amerikai állam célja, innentől kezdve a megtorlás lesz az első számú feladat. “Amikor bárhol a világon amerikai embereket bántanak, megtesszük, amit meg kell, hogy igazságot szolgáltassunk és szembenézünk az Iszlám Állammal, szövetségeseink oldalán” – mondta el korábban az amerikai elnök.
Körülbelül egy héttel később már arról beszélt, hogy az elsődleges cél az Irakban lévő amerikai személyzet biztonsága, illetve, hogy az ISIS által szerzett javakat visszaszerezzék vagy hatástalanítsák. Ekkor jött a híres “egyelőre nincs tervünk” kijelentés, amelyet azóta annyiszor átrágott a nemzetközi média, illetve mi is.
Pénteken már elindult a változás, amikor Obama egy NATO-megbeszélésen kijelentette, hogy “leépítjük és megsemmisítjük” az ISIS-t, most pedig már arról beszélt az elnök, hogy egy átfogó, széleskörű stratégiát fognak kidolgozni az európai szövetségesekkel együtt, hogy megfékezzék ezt a mindenkire veszélyes szervezetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez