Súlyos zavargások Gabonban, bevetették az elnöki gárdát

A vitatott körülmények között lebonyolított elnökválasztás eredményeinek kihirdetése után robbantak ki a zavargások a gaboni fővárosban, ahol az ellenzék csalással vádolja a hatalmon lévő Ali Bongo elnököt és kormányát. Az utcára vonuló tömeg tiltakozása jeléül felgyújtotta a parlament épületet, mire a hatóságok lerohanták a legnagyobb ellenzéki párt székházát. A zavargásoknak legkevesebb két halálos áldozata van már.

Rendkívül feszült a helyzet Gabonban, különösen a fővárosban, miután a választási bizottság hosszabb késleltetés után nyilvánosságra hozta az elnökválasztás végeredményét: a győztes Ali Bongo elnök egy hajszállal előzte meg riválisát Jean Ping-et. Az ellenzék és támogatóinak felháborodása érthető. A választásokat felügyelő nemzetközi megfigyelők ugyanis szinte egytől-egyig „átláthatatlannak” minősítették a szavazás lebonyolítását, a szavazatok összeszámlálását, ami kétségbe vonja az egyfordulós elnökválasztás hitelességét.

A végeredmény kihirdetése után szinte azonnal felszínre törtek az indulatok. Az ellenzék támogatói az utcára vonultak, törtek-zúztak, a rendőrökkel is összecsaptak, majd végül a parlament elé vonultak és felgyújtották az épületet. A hatalom válaszul bevetette az elnöki gárdát, akik lerohanták az ellenzék székházát a fővárosban. Jean Ping nem volt az épületben. Az ellenzéki vezető viszont a BBC-nek telefonon elmondta, hogy a gárdisták és a rendőrök helikoptereket is bevetettek a székház lerohanásához, az akcióban pedig legkevesebb két ember veszítette életét.

A kormány a fővárosban végrehajtott akciókat azzal indokolta, hogy kisöprik az utcán randalírozó „fegyveres bűnözőket”, aki felgyújtották a parlamentet. Részletekbe azonban már nem bocsátkoztak. Az ellenzék továbbra is heves kirohanásokkal, csalással vádolja Bongó elnököt és kormányát, nem fogadva el a választási biztosság által kihirdetett végeredményt.

„Mindenki tudja, hogy én nyertem meg a választást” – mondta a telefonban Jean Ping a Retuers-nek, aki nemzetközi segítséget vár a kirobbant politikai krízis mielőbbi rendezése érdekében.

Az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, és az Európiai Unió a zavargások kirobbanása után nyugalomra szólított fel az országban. Emellett azt követelik a gaboni vezetéstől, hogy a nagyobb átláthatóság érdekében tegyék nyilvánossá az egyéni szavazóhelyeken, körzetekben leadott szavazatok számát, eredményeit.

 

kép:africanews.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez