Rió budafok-tétényi helytállással – beszélgetés olimpikonokkal

Még gyönyörű napos időben zajlott a hétvégén a 27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, ahol a számos program mellett szó esett a riói olimpiáról is, egy szórakoztató pódiumbeszélgetésen.

Az idei riói olimpián magyar színekben két budafoki versenyző is jelen volt: Takács Orsolya, a BVSC vízilabdázója (világbajnok 2005, Európa-bajnok 2016) és Csere Gáspár, a BEAC hosszútávfutója. A Budafoki Pezsgő-és Borfesztiválon a versenyzők Karsay Ferenccel, Budafok-Tétény polgármesterével beszélgetettek élményekről, érzésekről, magyarként megélt tapasztalatokról.

DSC_0203

A beszélgetés moderátoraként Dr. Kiss Róbert Richárd Prima Primissima-díjas újságíró tette fel izgalmas történetek kíséretében kérdéseit.

DSC_0212

Milyen volt az olimpia, hogyan éltétek meg a sikereket?

Orsolya: Óriási dolog volt, hogy kijutottunk, és nyilván arra hajtottunk, hogy érmet szerezzünk. Hosszú utat jártunk be, és végül negyedikek lettünk, ami szerintem szép dolog.

Csere Gáspár: Kiskoromban is éreztem már, hogy a futás áll hozzám a legközelebb, de gyakran úszom is. A polgármester úr irányítása alatt is úsztam.

A modern világban mennyire nehéz a fiatalokat sportra bírni? Testnevelő tanárként nehéz rávenni őket, hogy mozogjanak?

Karsay Ferenc: Semmivel sem nehezebb a gyerekeket mozgásra bírni ma, mint mondjuk ezelőtt 20 vagy 30 évvel. A mai gyerekek ugyanúgy szeretnek mozogni.

Milyen volt Rió? Mit láttatok a városból? Tapasztaltatok valamit a veszélyekből, amikről hallani lehetett?

Orsolya: Az utolsó napon tudtunk csak egy fél napot turistáskodni. Komoly időbeosztásunk és programunk van az olimpia idején, így nekünk nem arról szól, hogy várost nézünk.

Gáspár: Én 15 nappal a versenyem előtt már ott voltam, így sok mindent láttam az olimpiából, illetve a városból. A közbiztonsággal kapcsolatban semmi aggasztót nem tapasztaltam. Védve voltunk, mindenhol katonák, rendőrök voltak.

DSC_0229

Milyen volt megélni a versenyeket?

Gáspár: Egyedülálló élmény volt, valahol pedig megterhelő – sok inger ért minket, picit a végére elfáradtunk. Nagyon sok volt közben az ünneplés, amikor magyarok érmet nyertek, sztársportolókkal voltunk körülvéve. Óriási élmény volt.

Orsolya: Fantasztikus élőben látni mindezt. Különleges atmoszférája van az olimpiának. Nagy élmény volt látni a sok nézőt is.

A beszélgetés egyik érdekes témája volt, amikor az olimpia magyarországi lehetőségeiről esett szó. Mennyire látjátok esélyét annak, hogy Magyarország sikerrel pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére? Tudjuk e azt nyújtani, amit a brazilok tudnak? – tette fel a kérdést ezúttal Karsay Ferenc.

Gáspár: Szerintem meg tudnánk oldani az olimpia szervezését, ha a brazilok képesek voltak rá. Szervezési és technikai, sőt talán infrastrukturális szempontból is képesek lennénk megrendezni.

Orsolya: Szemernyi kétségem sincs, hogy csodálatos dolgokat tudnánk a nagyközönségnek itthon mutatni. Ahogy a riói olimpia záróeseményén is elhangzott: nem minden idők legdrágább olimpiáját rendezték, hanem megmutatták a világnak, hogy kisebb költségvetéssel is lehet olimpiát rendezni. Szerintem ez fontos információ Budapestnek.

Dr. Kiss Róbert Richard: Sok világbajnokságon voltam már, és azt gondolom, hogy a világ számon tartja, mely világesemény hol zajlott. Nagyon fontos, hogy büszkék legyünk arra, hogy egy ilyen eseményt meg tudunk csinálni, így az egész világ megismerheti Budapestet. Ráadásul olyan emberek is eljuthatnak versenyekre, akik egyébként nem.

Karsay Ferenc: Fővárosi képviselőként mondom, hogy a város elkötelezetten támogatja ezt az ügyet. Az a cél, hogy sikeres pályázatot zárjon Magyarország, illetve Budapest. A létesítményfejlesztések folyamatban vannak, tehát a város arra készül, hogy sikeresen olimpiát rendezhessen. Komoly stáb dolgozik az előkészületeken. Sok mindenen múlik a dolog, az esélyeket nehéz látni, de mindent meg kell tenni érte, hogy sikerüljön.

DSC_0230

Saját életetekben mi az, amiért megéri sportolni és mi az, ami nehézség ebben?

Orsolya: Ha egy olimpiára eljut valaki, az a legnagyobb dolog. Sok nehézséggel jár, sok lemondással, sok áldozattal. De valamit valamiért elven, azért csinálom, mert szeretem és tudom, hogy megéri. A határ a csillagos ég.

Gazsi: A legjobb ebben, hogy az ember azt csinálja, amit szeret, és sikerélményei vannak. Ez a legjobb munka, illetve tud példakép lenni egy élsportoló. Jó, hogy én is jól érzem magam, illetve más is örül a sikereknek. A sport egyébként rengeteg stresszel is jár, hiszen rengeteg versenyhelyzet van, teljesíteni kell.

DSC_0223 DSC_0226

Nekünk magyaroknak van valami sajátos edzésmódszerünk, vagy ezek nemzetközi módszerek, ahogy tanítjuk a gyerekeket?

Karsay Ferenc: Nekünk okosan, kreatívan, sajátos megoldásokkal kell sportolnunk. Ez a mi esélyünk, leginkább ebben tudunk jobbak lenni, mint mások. Szerintem az edzők is erre helyezik a hangsúlyt, de az alapok mindenhol ugyanazok. Nagy csodák nincsenek, a fizikai rész ugyanaz. Aki eljut a nemzetközi élvonalba bármilyen sportban, az igazán elégedett lehet.

DSC_0241DSC_0247

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez