Túszejtés és öngyilkos merényletsorozat Kabulban

Még reggel is lövöldözések zaja hallatszott az afgán főváros utcáin, miután az éjjel öngyilkos merényletsorozat rázta meg Kabult. A támadók túszokat is ejtettek. A legutóbbi merénylet reggel történt, egy segélyszervezet irodái ellen.

Összesen legkevesebb 24 halálos áldozatuk volt az esti támadásoknak, és a hírek szerint ma reggel újabb halottat követelt a Care humanitárius szervezet épületénél végrehajtott robbantás, Kabul központjában. A három támadót itt lelőtték a biztonsági erők.

A fegyveresek a támadássorozatban túszokat is ejtettek az éjjel az egyik szállodában – úgy tudni, hogy külföldiek nincsenek közöttük.

A lövöldözések ottani idő szerint este 11-kor kezdődtek, miután öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy boltokkal teli környéken, ahol az emberek a közelgő iszlám ünnep, az íd el-Adha előtti bevásárlásaikat végezték. A célpont a hatóságok szerint egy vendégház lehetett, ahol főként indiaiak szálltak meg.

Előzőleg két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az elnöki hivatal, a védelmi minisztérium és a rendőrkapitányság közelében – akkor halt meg a 24 ember, köztük a biztonsági erők hat tagja. Csaknem százan megsebesültek az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Többnek közülük válságos az állapota.

Az első támadó akkor robbantott, amikor a hivatalnokok a munkából hazaindultak. A biztonsági erők a helyszínre siettek – akkor lépett akcióba a második támadó, aki azok között robbantotta fel magát, akik a sebesülteken próbáltak segíteni. Akkor vesztette életét a mentésben résztvevő kerületi rendőrkapitány is.

A tálibok jelentkeztek elkövetőként, arról adtak ki nyilatkozatot, hogy több tucat katonát és rendőrt öltek meg legutóbbi akciósorozatukban, amelyet azért indítottak, hogy kárt tegyenek Afganisztán biztonsági elitjében.

Ashraf Ghani elnök elítélte a támadásokat, azt mondta, a terroristák félelemkeltéssel próbálják elérni baljós céljaikat. A múlt hónapban 16 embert öltek meg a tálibok a kabuli amerikai egyetem ellen indított támadásukban. 

A merényletsorozat reggel folytatódott: a Care humanitárius segélyszervezet irodáit fegyveresek rohanták le, miután egyikük még az utcán felrobbantotta magát. Az órákig tartó tűzharcban a három támadón túl egy civil is életét vesztette. A biztonsági erők azt közölték, hogy 42 ember mentettek ki az épületből, köztük 10 külföldit. A környéket lezárták, az iskolák sem nyitnak ki ma a Kabul központjában lévő irodaház környékén.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez