Öngyilkos merénylőt likvidáltak a sajtó szeme láttára Líbiában – videó

Az orosz nemzetközi televízió, a Russia Today forgatócsoportjának életveszélyben kellett helytállnia a líbiai tengerparton. Miközben dolgoztak, egy robbanóanyaggal megrakott jármű száguldott feléjük – a kormánynál egy öngyilkos merénylővel. Egy kormánykatonának az utolsó pillanatban sikerült kilőnie a dzsihádharcost, aki így egyedül távozott az égbe a felrobbant járműből.

2015-ben foglalta el a tengerpart egy részét a stratégiai fontosságú Szirte közelében a líbiai dzsihádharcosok egy csoportja, mely letette a hűségesküt az Iszlám Állam fejének. A kormánycsapatok a helyi milíciák segítségével próbálják meg kiszorítani őket. A helyi milícia Kadhafi egykori elitosztaga. A diktátort 2011-ben buktatták meg. Azóta a káosz az úr Libiában, ahol a diktatúra vaskézzel irányította az egymással évszázadok óta hadakozó törzseket.

Szirte azért fontos, mert a kivándorlás egyik fő központja. Korábban Kadhafi titkosszolgálata brutális módszerekkel visszaszorította az Európa felé igyekvő embertömeget. Most viszont a különböző fegyveres csoportok – így az Iszlám Állam helyi osztaga is – ebből élnek. Az amerikai hadügy szóvivője szerint immár csak 200 dzsihádharcos maradt Szirte közelében, ahol még mindig lobog az Iszlám Állam fekete lobogója.

Kép: Szirte (flickr)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez