Soha ennyi fegyvert nem vettek még Amerikában

Rekordév lesz az idei a fegyverkereskedők számára az Egyesült Államokban. A két legnagyobb érintett óriási növekedést jelzett az elmúlt negyedévre.

Az FBI is rekordot döntött: augusztusban 1.853.815 esetben végeztek úgynevezett előélet-vizsgálatot. A fegyverkereskedőket a törvény arra kényszeríti, hogy minden lőfegyver eladása kapcsán közöljék a rendőrséggel: ki a vevő. Az FBI ellenőrzi a vásárló előéletét. Ha az illető sáros vagy gyanús, akkor nincs üzlet. Legálisan. A fegyverek nagyobbik részét illegálisan adják el az USA-ban.

A választási kampány egyik fő témája a fegyvertartás joga – emlékeztet a CNN. Donald Trump élvezi a fegyverlobbi támogatását. Ezért az ő számára a fegyvertartás ősi amerikai jog. Obama elnök viszont minden nagyobb merénylet után felhívja a figyelmet: korlátozni kellene a fegyvertartás jogát. Trump a mi legjobb ügynökünk – mondják mosolyogva a fegyverkereskedelem emberei.

Akkor persze nem mosolyognak majd, ha Obama utóda a Fehér Házban Hillary Clinton lesz. Az USA első női elnöke lehet Hillary Clinton, aki megfogadta: katonai fegyverzet nem kerülhet magánkézbe! A Kalasnyikov, illetve az Uzi géppisztolyok és más sorozatlövő fegyverek ebbe a kategóriába tartoznak. Persze Hillary Clinton döntéséhez lesz egy-két szava a washingtoni Kongresszusnak is. Obama nyolcéves elnöki periódusa alatt többször próbálkozott a fegyvertartás korlátozásával, de mindig visszapattant a kongresszus acélfaláról. A fegyverlobbi annyi szenátort és képviselőt fizet meg, hogy egyáltalán nem biztos: az idei lesz az utolsó rekordév a fegyverek eladásában az Egyesült Államokban.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez