A jövőben munkavállalási engedélyhez köthetik a bevándorlást az Egyesült Királyságban

Erről beszélt a brit belügyminiszter. Amber Rudd szerint a minisztériuma ilyen megoldáson dolgozik, de több opciót is figyelembe vesznek, hiszen nem cél az, hogy a brit gazdaság rosszul járjon.

A brit kilépéspártiak korábban azt ígérték: visszaállítják a teljes nemzeti ellenőrzést a határon. Ausztrál megoldást javasoltak: ez olyan pontrendszer,  mely a bevándorló szakmai képességeire helyezi a hangsúlyt. Ezt már Theresa May asszony is elvetette, nyilván amiatt, hogy az Európai Unió tagállamai válaszul bevezetnék az általános vízumkényszert Őfelsége alattvalói számára.

Ezzel is számolunk – mondta most Rudd belügyminiszter asszony. Olyan megoldást keresünk, mely mindkét fél számára elfogadható. A kölcsönös előnyök alapján akarunk tárgyalni Brüsszellel – hangsúlyozta a brit belügyminiszter. Hogy lehet az emberek szabad mozgását korlátozn,i miközben szeretnénk bent maradni az 500 milliós uniós piacon? – kérdezték a belügyminisztertől. Ő közölte: ragaszkodnak ahhoz, hogy a londoni kormány ellenőrizze a határokat, de azért egy-két kivétel lehet. A londoni City mindenképp ragaszkodik ahhoz, hogy megmaradjon az európai útlevél. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a pénzek továbbra is szabadon áramolhatnak a szigetország és a kontinens között, miközben a határon megállítják az uniós bevándorlókat. Ezt nemigen akarja senki sem elfogadni az EU-ban.

Ha az Európai Unióban bevezetik a vízumkényszert, akkor ez azt jelentheti majd, hogy minden brit polgárnak 50 fontot kell leperkálnia, ha vízumot szeretne az EU tagállamaiba- ezt már az árnyékkormány belügyminisztere közölte. A munkáspárti politikus szerint reális veszély, hogy a brit családok komoly pénzt fognak fizetni a Brexitért vízumdíj formájában. Közben egy másik munkáspárti politikus azt közölte: semmi sincs veszve, ha ő kerül hatalomra, akkor Nagy-Britannia nemhogy nem lép ki az Európai Unióból, de lemond a fontról és áttér az euróra! Ez kisebbségi álláspont az ellenzéki Munkáspárton belül is, de jól mutatja: Európa hívei még egyáltalán nem tették le a fegyvert az Egyesült Királyságban.

A fotón Amber Rudd belügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez