Virágzik a többnejűség a szíriai polgárháborúban

Férjek és apák esnek el a háborúban, kerülnek fogságba vagy távoznak Szíriából. Családok maradnak fenntartók nélkül. Damaszkuszban most hatszor annyi poligám házasságot regisztrálnak, mint 2010-ben. De megugrott a válások száma is.

Fél évvel azután, hogy a férjét megölték a polgárháborúban, a kétgyermekes Maha úgy döntött, ahogy egyre többen döntenek most Szíriában – második feleség lett. A 31 éves nő az AFP hírügynökség tudósítójának mesélt.

“Miután a férjem meghalt, egyedül maradtam a gyerekekkel. Nagyon nehéz volt. Az unokatestvérem megkérte a kezemet, és most a feleségével és az ő gyermekeivel élünk. Nem volt könnyű döntés, a másik asszony a barátnőm volt.”

Miután 2011 márciusa óta sok ezer szíriai férfi halt meg a harcokban, került börtönbe vagy hagyta el a hazáját, egyre gyakoribbak az olyan esetek, mint Maháé. Hivatalos adatok szerint a házasságkötések 30 százalékában lesz a menyasszonyból második feleség, szemben a 2010-es 5 százalékkal.

Több most a nő, mint a férfi

“Több a nő, mint a férfi. Négy barátommal elhatároztuk, hogy második asszonyként özvegyeket veszünk magunkhoz, hogy megvédjük a jó hírüket” – magyarázza Mohammed, Maha új férje.

Több mint 290 ezer halottat követelt már a polgárháború, milliók menekültek át a határon. Azok esetében pedig, akik maradtak, a harcok nemegyszer szétszakították a családot. Nagy a teher azokon a párokon is, akik együtt próbálnak túlélni szegénységet, munkanélküliséget, erőszakot.

Szíriában a muszlimok számára a házasságot, a válást, az öröklést szabályozó törvények a vallásjogból erednek. Más vallási csoportoknál, így a keresztényeknél pedig a saját vallási bíróságaik hatáskörébe tartoznak – emlékeztet az AFP.

A többnejűség intézménye régebbi a Közel-Keleten az iszlámnál, de beemelték a vallásba. A szunnita férfiaknak négy feleségük lehet – ha minden szempontból egyenlően bánnak velük. Ma már ez nem túl gyakori a muzulmán világban, jóllehet Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a jog többnyire elismeri az intézményt. Kivétel ez alól Izrael mellett Törökország, ahol 1926-ban vált törvénytelenné a többnejűség és Tunézia, ahol viszont egy iszlamista politikai csoport keményen harcol azért, hogy visszahelyezze a jogaiba.

Szíriában is vannak megkötések: megszabták például, hogy mi lehet a maximális korkülönbség a férj és a feleség között, és előírták, hogy külön otthont kell biztosítani mindegyik asszonynak. De most a nemek közti felborult egyensúly rugalmasabbá tette a vallási hatóságokat.

“Sok férfi halt meg, tűnt el vagy ment külföldre” – mondja Mahmud el-Maarawi bíró, annak a vallási bíróságnak az elnöke, amelyik a szunnita muszlimok családi helyzetével összefüggő ügyeket felügyeli. “Így aztán több a nő, mint a férfi, és a megoldás jogi vagy vallási szempontból a többnejűség lehet. A bíróságok megkerülik most a korlátozásokat, és könnyebben megengedik, hogy második feleséget vegyenek magukhoz a férfiak. Ez sok gondot megold.”

A háziúrból lett férj

Sok nő a gazdasági nehézségek miatt dönt úgy, hogy férjhez megy egy már házas férfihoz. “Nők, akik normális körülmények között elutasítanák még a gondolatát is ennek, most belemennek, mert egy kis biztonságra vágynak” – magyarázza Leila el-Serif pszichológus.

Abu Adnan második felesége korábban a bérlője volt Damaszkusz Óvárosában álló hatalmas házában. “Nem tudta fizetni a lakbért, így aztán elvettem. Mégis jobb ez így, mintha az utcára raktam volna” – meséli a 46 éves férfi. “Az első feleségem elfogadta ezt, ugyanis nekünk nincsenek saját gyermekeink. Abban bízik, hogy így majd lehet egy fiam.”

Egy másik asszonyt, az ötgyermekes Szabah el-Halabit otthagyta a férje, röviddel a konfliktus kitörése után, miután hiába keresett magának munkát. Hogy két, még otthon élő gyermekét eltarthassa, Szabah egy 24 évvel idősebb férjet talált magának, akinek már szintén volt egy felesége. “Azért mentem hozzá a 68 éves Mamduh-hoz, mert jobb életet akartam a gyerekeimnek” – mondja, miközben sorban áll, hogy regisztráltassa a házasságot Damaszkuszban.

A válás is egyre több

A háborúban a válás intézménye is virágzik: tavaly 7 ezer házasságot bontottak fel, szemben a 2010-es 5,318-cal. “Sok pár a szülőkkel kénytelen élni gazdasági okokból, és ez gyakran vezet nagy feszültségekhez” – mondja a már idézett bíró. “Akárcsak az, hogy a pár egyik tagja emigrálni akar, a másik meg maradna inkább, mert fél az úttól, vagy nem akarja hátrahagyni a szeretteit.”

Van olyan, hogy a férj kéri a válást, miután a tengeren túl találkozott valaki mással. És van, hogy az asszony dönt a válás mellett, mert a férje otthagyta. A szíriai jog engedélyezi a válást a nőknek, ha bizonyítani tudják, hogy a férjük már több mint egy éve távol van. A 43 éves Fawziyeh mégis három évig várt, mire elindította a folyamatot.

A férje Svédországba ment menekültként, és be is adta a papírokat a családegyesítéshez. De három év után a nő, aki három gyermekével a szülei házában élt, úgy döntött: elég. “Elváltam tőle. Nehéz volt a várakozás, most meg férjhez mehetek bárkihez, akihez csak akarok.”

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez