Ne dobd ki! Megnyílt a fölöslegbolt

Rémisztő, mennyi élelmiszert dobunk ki, miközben mások éheznek – figyelmeztetnek bennünket számtalanszor. Túl sokat mégsem teszünk az ügy érdekében. A briteknél már megtörtént az első lépés.

Évente 115.000 tonna tökéletesen fogyasztható állapotú élelmiszert dobnak ki a szupermarketek Nagy-Britanniában – állítja az Evening Standard. Ez a mennyiség 230 millió fontot (1 font = 360 Ft) jelent. Tűrhetetlennek tartotta ezt az adatot a Real Junck Food Project, és már több programot is működtet.

Az üzletek fölösleges kenyereit, zöldségeit és gyümölcseit olyan iskolákba szállítják, ahol rászoruló gyerekek tanulnak. Hetente 12.000 gyerekhez jutnak így el. Kávézóikban egy-egy standot is felállítottak, hogy a fölösleget eladják a rászorulóknak.

A standok azonban kinőtték magukat és megnyitották az első fölöslegboltot is Pudsey-ban, Leeds közelében. Az üzlet becsületkasszával működik, mindenki annyit fizet az élelemért, amennyit tud. Cél, hogy minden egyes brit városban nyissanak egy ilyen üzletet. Viszont már most önkéntesekre van szükség a pakoláshoz és a szállításhoz – mesélte a projekt vezetője, Adam Smith az Independent cikkében.

Valójában nem a britek, hanem a dánok nyitották meg a világ első fölöslegboltját Koppenhágában. A februári nyitás előtt pedig a franciák megtiltották a szupermarketeknek, hogy kidobják a lejárt élelmiszereket. A még mindig fogyaszthatóakat jótékonysági szervezeteknek adják.

Kép: Facebook/AdamSmith

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez