Egy zacskó levegő 40 forintért

Mindössze 1 jüanért kapható a zacskós friss levegő egy kínai bevásárlóközpontban. Az üzlet jól megy, a vevők tolonganak.

Mennyit ér az egészség? Bizonyára, többet mint 40 forint. A héten zacskózott friss levegő került forgalomba a Hszian városi bevásárlóközpontban Kínában. Sajnos, az nem világos, hogy honnan van a „friss levegő”, de sokan remélik, hogy nem a városból. Senhszi tartomány székhelyén ugyanis nem a legtisztább a levegő, a szennyezés a WHO szerint jóval meghaladja az egészségügyi határértéket. Így nem is csoda, hogy sokan érdeklődtek a termék iránt – írja a Shanghaiist. Hszian egyike Kína azon nagyvárosainak, melyek súlyos szmogproblémával küzdenek.

Rossz hír az ottaniaknak, hogy egy friss tanulmány szerint a levegőszennyezés legalább 25 hónappal rövidíti le az élettartamot. Egy másik tanulmány szerint Kínában több mint 4 millióan lettek rákosak tavaly, másik 3 millió ember meghalt szintén emiatt, a  legtöbben tüdőrákban.

Néhány innovatív vállalkozó, úgy tűnik, jó üzletet látott a friss levegőben, miután Kínában és Indiában is sikerrel próbálkoztak már ilyennel. Régen még megtehettük falun, hogy ittunk a patakból, ma már nem tanácsos. Régen még megtehettük, hogy friss levegőt szívtunk, ma már palackozva és zacskóban árulják ezt is. Változik a világ.

(Fotó:hsw.cn)

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez