Még mindig van mit felfedezni Petrában

A felfedezése óta eltelt két évszázad alatt tengernyi leírást készítettek a régészek a jordániai Petráról, a nabateusok egykori birodalmának fővárosáról. Nem is hitték, hogy tartogat még újdonságokat a több mint 2 és félezer éves világörökségi romváros. Pedig tartogat…

Még májusban publikálták a tanulmányt arról, hogy egy hatalmas föld alatti objektumra bukkantak régészek az ősi városközpontnál, a homokba temetve.

A Sarah Parcak és Christopher Tuttle által jegyzett dolgozat a Bulletin of the American School of Oriental Research-ben jelent meg. Arról szólt, hogy egy több mint 2150 éves szertartáshelyet fedeztek fel, a szem elől mélyen elrejtve. A két régész kiemelkedő minőségű műholdképek és drónfelvételek alapján bukkant rá. Olyan hosszú, mint egy olimpiai méretű úszómedence, és nagyjából kétszer szélesebb annál. Felfedezték egy nagy lépcső nyomait is, oszlopsorral az egyik oldalán. Hozzá hasonlót korábban Petrában nem találtak.

petra

A brit Guardian szerint egyelőre nincs terv a kiásására, de a jövőben Parcak és Tuttle szeretne feltárásokat végezni a helyszínen.

A felfedezés tovább gazdagítja az eddig is elképesztő petrai örökséget. A világörökségi helyszínt évről évre félmillió turista keresi fel.

Fotó: ichef- .bbci.co.uk

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez