25 évesen ért a csúcsra egy muszlim nő Nigériában

Példátlan döntés született egy észak-nigériai városban, ahol egy fiatal nőt neveztek ki a helyi önkormányzat élére. Ilyenre ugyanis még nem volt példa a túlnyomórészt muszlimok lakta országrészben, ahol az iszlám legszigorúbb előírásai vannak érvényben.

A 25 éves Hindati Umart már most sokan támadják a kinevezése miatt. A fiatal, ambiciózus nőt ugyanis nemrég nevezték ki Argungu város önkormányzatának élére, miután elődjének a hivatali ideje véget ért. Bírálói szerint a hölgynek nincs kellő tapasztalata és bátorsága ahhoz, hogy hatékonyan betöltse a posztot, annak ellenére, hogy korábban elődjének helyettese volt.

Nem véletlen tehát, hogy a BBC helyi tudósítója példátlannak nevezte a fiatal nő kinevezését. Észak-Nigériában ugyanis a nők rendszerint a háttérben tevékenykednek, ami elsősorban a helyi szigorú iszlám előírásoknak köszönhető. Észak-Nigéria lakossága ugyanis túlnyomórészt muszlim, a nőkre rendszerint a háztartás vezetése és a gyereknevelés hárul.

Hindati Umar kinevezése azért is meglepő, mert Argungu a térség egyik legnagyobb és legrégebbi városa. Hivatalosan pedig az Argungu Emirátus székhelye. A város emellett arról is ismert, hogy itt rendezik meg minden évben a négy napig tartó, nemzetközileg is figyelemmel kísért argungui halászfesztivált, 1934 óta. Ilyenkor több ezer férfi és nő sorakozik fel egymás mellett a közeli folyó partján, hogy a pisztolylövés eldördülése után puszta kézzel és hálóval halásszanak. A fesztivál győztese csak az lehet, aki a legnagyobb halat képes kiemelni a folyóból. Az eddigi rekordfogás 75 kiló. A verseny fődíj pedig 7500 dollár. Nem véletlen tehát, hogy olyan sokan jelentkeznek rá.

955

 

kép:BBC, logbaby.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez