Ötödszörre sem sikerült elnököt választani Észtországban

A korábbi sikertelen kísérletek miatt immár nem a parlament, hanem a képviselőkből és önkormányzati vezetőkből álló, külön erre a célra felállított testület próbált meg államfőt választani az észak-európai országban.

A legtöbb voksot, 332-ből 138-at Siim Kallas, korábbi jegybankelnök, pénzügyminiszter, külügyminiszter és egykori közlekedési ügyekért felelős uniós biztos kapta. Allar Joksra, aki pártfüggetlen jogászként szállt versenybe, a testület 134 tagja szavazott. Egyikük sem kapta meg az elnökké választáshoz szükséges abszolút többséget.

Az újabb sikertelen kísérlet után mind Siim Kallas, mind Allar Joks bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni az elnökválasztáson.

Az észt televíziónak nyilatkozva Kallas “alkotmányos válságról” beszélt és a választási rendszer megváltoztatását sürgette.

Az ötödik sikertelen próbálkozást követően ismét a parlamentnek kell majd megpróbálnia dönteni az ország következő államfőjéről. Toomas Hendrik Ilves államfő ötéves mandátuma október 9-én jár le.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez