Írd a bakancslistádhoz – 10 a 21 új világörökségi helyszínből

Hosszas megfontolások után bővíti az UNESCO a világörökségi listáját évről évre. Minden évben egyszer történik ez – a jelentkező sok, a kihívás nagy.

Természeti kincsek, régészeti ásatások helyszínei, épségben fennmaradt történelmi helyek. Ezek közül válogatnak a szakértők. Júniusban újabb 21 új névvel frissült a már több mint ezres lista. De míg mondjuk Irán délkeleti homokdűnéit vagy a szudáni partoknál fekvő elszigetelt korallzátonyokat nem könnyű felkeresni, a 10 most következő helyre különösebb fakszni nélkül eljuthatunk mi is. Itt az ideje bővíteni a bakancslistánkat.

Philippi – Görögország

ancient_theatre_-_philippi

Valamikor mini Rómaként tartották számon. A Krisztus előtt 4. században alapított Philippi egy domb lábainál állt Kelet-Macedónia határán. A fallal körülvett város egy ősi kereskedelmi útvonalon, a Via Egnatián feküdt, amely Európát kötötte össze Ázsiával. Volt színháza, temploma, fóruma. Később a kereszténység központja lett, Szent Pál itt alapította meg az első gyülekezetet Európában. Bazilikáinak maradványai még ma is állnak. A város virágzása a 7. századig tartott, a népvándorlás és néhány földrengés vetett véget neki.

Megközelítés: a romváros bejárata a török határhoz közeli Kavála kikötővárosból taxival 20, autóbusszal 30 perc alatt érhető el.

Le Corbusier öröksége – Argentína, Belgium, Franciaország, India, Japán, Németország, Svájc

cou

A francia-svájci építész kreatív géniusza 17 mesterművel került fel a világörökségi listára. Az első világháború után a Modernek mozgalmának vezetőjeként Le Corbusier merész és funkcionális épületeit vasból, betonból, üvegből tervezte – és nem mindenki rajongott értük. De a tervek, amelyeket több mint fél évszázadon át valósított meg világszerte, konvenciókat zúztak szét és kikövezték az utat egy új építészeti nyelv előtt.

Megközelítés: Franciaországban tízet is találunk a világörökségi listára felkerült épületeiből, köztük a La Villa savoye-t Párizs külvárosában, Poissy-ban, a La Chapelle Notre Dame du Haut-ot Ronchamp-ban és a La Cité Radieuse-t Maeseille-ben.

Mistaken Point, Újfundland szigete, Kanada keleti része

mistaken

Az “Eltévesztett Pont” onnét kapta a nevét, hogy nehéz volt arrafelé tájékozódni: ködös időben a hajósok gyakran összetévesztették a Race-fokkal, és így északra fordulva veszélyes sziklákra futottak.A  Mistaken Point az Avalon félsziget délkeleti csúcsán fekszik, és a Föld legrégebbi ökológiai rezervátuma, legszerteágazóbb és legjobban megőrzött mélytengeri fosszília-gyűjteménye. Csak 1967-ben tárták fel, de azóta sokan zarándokolnak el oda, hogy lássák az 565 millió éves tengerfenéken látható fosszíliákat a szél formázta sziklák és az Atlanti-óceán hullámainak gyűrűjében.

Megközelítés: a hely csak hivatalos túravezetővel látogatható, akit az Edge of Avalon Interpretive Center-ben fogadhatunk fel.

Sennungcsia, Kína 

shennongjia_virgin_forest

A Hupej tartományban fekvő Sennungcsia megyében van az egyetlen, kitűnő állapotban fent maradt szubtrópusi erdei ökorendszer a mérsékelt övi éghajlaton. Körülbelül 5 ezer féle növény mellett olyan ritka állatoknak is az otthona, mint a kínai szalamandra, a pisze orrú majom, a ködfoltos párduc és az ázsiai fekete medve.

Megközelítés: repülőgéppel is elérhető a vidék, 2014-ben nyílt meg az új Sennungcsia Honping repülőtér, ahova Vuhanból, Csungkingból és Sanghajból érkeznek járatok.

 

Haditengerészeti hajójavító műhely, Antigua

nelsonigazi

A történelmi negyed a közép-amerikai szigetország legdélibb részén található. A György korabeli kikötő a mély, keskeny öblökben a cukornád-ültetvények tulajdonosainak érdekeit védte a 18. században, amikor az európai hatalmak a Karib-tenger keleti része fölött is meg akarták szerezni a teljes ellenőrzést. De megóvta a hajókat a hegyek ölelésében a hurrikánoktól is. A gyönyörűen helyreállított objektum a brit királyi haditengerészet otthona volt egészen 1889-ig, amikor is sorsára hagyták – akkorra elveszítette gazdasági és stratégiai jelentőségét a sziget.

Ne hagyjuk ki a hajójavító múzeumot (Dockyard Museum) a tengerésztisztek kőből készült lakóépületeiben – rengeteg történetet ismerhetünk meg a sziget történelméből és az erődök életéből.

Dolmen de Menga, Spanyolország

dolmen

A Malagában található megalitikus temetkezési dombok a Krisztus előtti 3. évezred óta rejtőznek az andalúziai hegyek közt. Az UNESCO szerint az európai őstörténet egyik legfigyelemreméltóbb építményéről van szó, az európai újkőkorszak és a bronzkor egyik legfontosabb emlékéről. Az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partvidéke között félúton fekvő, európai és afrikai hatásokat megjelenítő építészete teljesen egyedi.

Ha már ott járunk, ne felejtsük el, hogy Andalúzia a flamenco őshazája is. Nézzünk meg egy előadást, és ne hagyjuk ki a Picasso múzeumot sem Malagában. A felújított 16. századi palotában a város leghíresebb szülöttjének 300 művét láthatjuk.

 

Revillagigedo-szigetek, Mexikó

mehiko

A Baja California partjaitól jó 400 kilométerre található négy sziget egy 3 és fél millió évvel ezelőtt  elsüllyedt hegyvonulat része: csak a négy vulkáni kúp emelkedik ki az óceánból. Mexikó “kis Galapágosának” is nevezik a szigetcsoportot, ahol sok tengeri madár pihen meg, és a vízben csak úgy nyüzsögnek a legkülönfélébb, ritka állatok – így ráják, bálnák, palackorrú delfinek, cápák is. A szigetek területén egy több, mint 600  hektáros bioszféra-rezervátumot alakítottak ki, ahol a szárazföldek messzesége miatt számos endemikus növény- és állatfaj él – gombák, teknősök, hüllők, madarak.

Megközelítés: az út a National Geographic szerint a Baja-félsziget déli csúcsáról is több mint 24 órán át tart – de a búvárok azt mondják, nagyon is megéri a hihetetlen élővilág miatt.

Nálanda Mahavihara, India

nalanda

Az ország észak-kelet részén, Bihar államban található az indiai szubkontinens legrégibb egyeteme vagy tudásközpontja. A régészeti lelőhelyen elsőrendű sztúpák, szentélyek, viharák (oktatási és lakóépületek) és más művészeti alkotások találhatók. A Krisztus előtt 3. századtól épített és bővített  kolostor  megszakítások nélkül több mint 800 éven át közvetítette a tudományt és segítette a buddhizmus fejlődését, 2.000 tanárral és 10 ezer hallgatóval – az utóbbiak közül sokan távoli országokból érkeztek, még Európából is. Könyvtárában 9 millió kéziratot őriztek. 1193-ban vetett véget a virágzásnak a török hódítás. Az ásatások eddig kilenc kultúrréteget, 6 templomot és 11 kolostort tártak fel.

Megközelítés: az indiai kormány keményen dolgozik azon, hogy a fontos buddhista történelmi helyeket elérhetővé tegye vasúton, országúton és  repülővel is, népszerűsíti a vallási és kulturális turizmust. Ma a turisták 15 kilométerre Nálandától, Rádzsgírben  szállnak meg a legszívesebben.

Gorham-barlangok, Gibraltár

gorhams_cave

A brit tengerentúli területeken, Spanyolország déli partján, a gibraltári szikla keleti részénél terül el ez a káprázatos tengeri barlangegyüttes, a neandervölgyi ősember igencsak kényelmes egykori lakhelye. A régészek kincseket fedeztek itt fel: 24 ezer éves kőeszközöket és a barlang falába vésett, 39 ezer éves, kereszt alakú rovátkákat, melyek a kutatók szerint diszítőelemek voltak.  Ezek mind segítenek az ember egyedfejlődésének megértésében, 125 ezer év távolából.

Megközelítés: sok turista sétahajóval keresi fel, pedig a varázslatos, Palladio stílusában készült épületek, a berber makákó majmok és más kincsek miatt Gibraltár önmagában is elsőrendű úti cél.

Hua-hegyi sziklafestmények, Kína

rock_painting_hua_mountain_2

A Zuojiang folyó mentén, Dél-Kínában, a vietnami határnál 200 millió évvel ezelőtt kialakult 38 homokkő szikla rajzai mutatják a valaha itt élt  lojüe népcsoport életét és rituáléit. Néhány tudós szerint még a Krisztus előtti 5. században keletkeztek.

Az immár világörökségi festmények éppen annak köszönhetően maradtak meg épségben, hogy távol estek mindentől. Mindazonáltal Csongzuo városában, alig egy órányi autóútra már találnak szállást a turisták. A város egyébként kiváló kiinduló pont a térség természeti kincseinek megismeréséhez is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez