Mégis mit tud a globális sikerre törő kínai GPS?

A Beidou helymeghatározó rendszere, vagyis Kína GPS-e elvileg már van olyan pontos, mint az amerikai rivális.

A Beidou navigációs rendszer most már centiméter pontosságú és már kiváló vetélytársa a Global Positioning Systemnek, vagyis a GPS-nek – mondják a fejlesztők. A rendszer igen pontos helymeghatározó szolgáltatást nyújt Kínában, azonban egyelőre még támogatás szükséges ahhoz, hogy az emberek áttérjenek rá – mondta a navigációs rendszerek szakértője, Hszü Jing egy technológiai expón a hétvégén.

Peking korábban azért építette ki a rendszert, hogy a hazai felhasználók, beleértve a katonaságot, kevésbé függjenek a külföldi technológiától. A legtöbb kínai világítótorony, katonai létesítmény, sőt halászhajó már használja – mondták tisztviselők korábban.

A South China Morning Post szerint a katonai felhasználás előnye, hogy a rendszer biztonságos, csekély mértékű az interferencia és lehallgatás lehetősége. Hszü Jing szerint a dél-kínai tengeren a halászhajók 70%-a már erre támaszkodik. Továbbá a rendszer lehetővé teszi, hogy helyadatainkat üzenetben továbbküldjük.

„A Beidouval mindenki biztonságban érezheti magát – mondta Hszü. „Ha történik valami a halászhajón, a parti őrség tudni fogja, hogy pontosan hol van.”

A végső cél az, hogy Kínában mindenki átálljon a Beidoura, mindenki a hazai terméket használja. Eddig 23 műholdat állítottak pályára, így Kínában és egyes szomszédos országokban kiválóan használható. Peking reméli, hogy további 20 műholddal 2020-ra globális hálózatot építhet ki.

Arról, hogy megéri váltani, Peking már meggyőzte Laoszt és Pakisztánt is. A fejlesztő csapat közben vizsgálja a rendszer további lehetőségeit a mezőgazdaságban, a katasztrófavédelemben és az állatvédelemben.

„Például ha a tibeti antilopok nyakán is lenne egy Beidou-jeladó, akkor jobban tudnák tanulmányozni ezt a veszélyeztetett fajt” – mondta Hszü.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez