Luxusprostik a bankárnak, aki megmentette a rossz adósokat

Ő volt az aranytojást tojó tyúk a rendszerben – mondta az ügyész abban a perben, mely a HBOS bank 245 millió fontos csalási ügyében folyik Nagy-Britanniában.

Az 54 éves Lynden Scourfield a Halifax, Bank of Scotland (HBOS) banknak azt az ügyosztályát vezette, mely a magas kockázatú adóssokkal foglalkozott. Akik nem tudtak vagy nem akartak fizetni, azok hozzá fordultak a hiteltörlesztések ügyében. Pontosabban nem közvetlenül hozzá, hanem egy David Mills nevű ügynökhöz, akit a bank azért szerződtetett, mert gyanította: a rossz adósok sosem fognak fizetni. A bank vezérei nem is tévedtek: a Bank of Scotland csúnyán megégette magát a nagy pénzügyi válság idején, 2008-ban.
Ebben a 245 millió fontos csalási ügyben mint cseppben a tenger tükröződik a korabeli gondolkodás egyes bankokon belül. Scourfield, az osztályvezető elintézte, hogy a rossz adósoknak nem kellett fizetniük, sem pedig kiköltözniük a házukból vagy a lakásukból. Cserébe azzal fizettek, amijük volt. Egy csőd szélén álló pornócég például szép lányokkal fizetett. Mások a villájukba hívták meg a korrupt bankárt a spanyol tengerpartra.
Persze a legegyszerűbb az volt, ha a rossz adós pénzt adott a közvetítőnek, Mills ügynöknek. Mills úr és neje számláján 28 millió font ment keresztül ezekben az időkben – hangsúlyozta az ügyész. Végül persze mindenki ráfázott: a bank veszített 245 millió fontot, a korrupt bankár és segítői büntetőügyek alanyai. De legalább visszaemlékezhetnek a régi szép napokra, amikor luxusprostikkal a karjukon sétálhattak a spanyol tengerparton, mások költségén.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez