A gazdag Amerikában félmillió háztartásban nincs meleg víz és WC

Flint városában, Michigan államban olyan régiek a vízvezetéki csövek, hogy a polgárok ólomtartalmú vizet isznak.

Erre felfigyeltek, hiszen választási kampány van, amikor a szegények szavazata is számít. Aztán az alaposabb vizsgálat kimutatta: csaknem 500 ezer amerikai háztartásban nincs meleg víz és WC a huszonegyedik században.
Nálunk hideg víz is csak a kilencvenes évek óta van – mondja a New York Times tudósítójának Dorothy Rudolph. A 64 éves nyugdíjas mosogatónő férjével, egy már szintén visszavonult áccsal él egy kis házban Alabama kellős közepén. A környéken szinte mindenki fekete, és sehol sincs sem meleg víz, sem WC. Sőt még derítő sincs, a csövet egyszerűen kivezetik a ház háta mögötti erdőbe. Rémes a szag – vallja a háziasszony, de a derítő 6.000 dollárba kerülne. Nekünk az a féléves jövedelmünk. Alabama állam, mely a második legszegényebb az USA-ban már próbálkozott büntetéssel, sőt azzal is, hogy börtönbe küldték azokat, akik a természetbe vezették ki a csövet.
Hiába. Az embereknek ettől nem lett több pénzük. A szegény háztartások döntő többsége színes bőrű. Ez a probléma újra meg újra előkerül Amerikában, különösen a választási kampányok idején. A helyi önkormányzatok próbálnak pénzt szerezni mindenütt, de többnyire süket fülekre találnak. A szociális és környezetvédelmi szempontok nem igazán érdeklik az elnökjelölteket. Az ő szavazóik többsége az amerikai középosztályhoz tartozik. Tőlük pedig messze van a szegények nyomorúsága, akik a 21. században WC helyett a természetbe vezetik ki a csövet.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez