Tényleg egy nő vadászik hangtompítós pisztollyal és fátyolban az ISIS fegyvereseire?

A koalíciós légicsapások és az iraki hadsereg mellett új ellenségtől retteghetnek az Iszlám Állam fegyveresei Irakban. Egy fátyolba öltözött mesterlövésztől.

Az arcát hagyományos kendővel elfedő nő két iszlamistát is a másvilágra küldött hangtompítós pisztolyával még hétfőn reggel Moszulban – adta hírül az iraki Al Sumeria hírügynökség. Szeptemberben állítólag ez már a harmadik ilyen támadás volt Irak második  városában, amely a legnagyobb az Iszlám Állam kezén lévő települések közül.

A híroldal helyi forrása szerint legutóbb az al-Namaniya negyednél lévő ellenőrző pontnál végzett a nikábos nő a fegyveresekkel. Az ISIS lezárta a környéket, hajszát indított a merénylő után.

Aki az Iszlám Állam szerint vélhetően nem is nő, hanem női ruhába öltözött férfi. Vagy férfiak – mondta ugyanez a név nélkül nyilatkozó forrás. Már korábban elterjedt a hír, hogy az ISIS betiltotta az arcot takaró fátyol viselését Moszulban, a katonai létesítmények környékén, éppen biztonsági okokból.

Az ilyen álca használata valóban nem példa nélküli a férfiaknál, már az Iszlám Állam dezertőrei is próbáltak így meglógni a terrorszervezet elől. De nők is használták katonai célokra a tradicionális, egész testet és arcot eltakaró viseletet – az algériai függetlenségi háború idején például nem egyszer szállítottak így fegyvereket és robbanóanyagot.

Az Iszlám Állam 2014 júniusa óta uralja Moszult. Jóllehet a város lakóinak egy része üdvözölte őket, a hódítás sok moszuli számára katasztrofális, másoknak egyenesen végzetes volt. Az iraki hadsereg síita szövetségeseivel a jövő év elejére tervezte a város felszabadítását, de az offenzíva több okból is késlekedik.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez