Szétbombázták Aleppó legnagyobb kórházát

Be kellett zárni az ostromlott szíriai város és környéke legnagyobb kórházát a szombati orosz-szíriai bombázások után – közölte egy jótékonysági szervezet. Két beteg meghalt.

A Syrian American Medical Society arról is beszámolt, hogy hordóbombákkal hajtották végre a támadást.

Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők most Aleppó történelmi óvárosát támadják, de több kerületben is összecsapások vannak a hadsereg és a lázadók között. A harcok azután újultak ki, miután két héttel ezelőtt összeomlott az orosz és az amerikai külügyminiszter által tető alá hozott részleges tűzszünet. Azóta újra felszállnak az orosz és a szíriai bombázók, és szárazföldi offenzívát is indítottak a kormányerők, hogy visszaszerezzék a 2012 óta a felkelők kezén lévő keleti városrészeket.

Az egyre több civil halott egyre nagyobb nemzetközi tiltakozást generál. Washington szerint Moszkva a dzsihadisták karjaiba kergeti a mérsékelt felkelőket, akiket az Egyesült Államok támogat. Az ENSZ adatai szerint legkevesebb 400 polgári áldozata volt csak a most véget érő héten az oroszok és a kormányerők támadásainak, köztük sok gyerek.

Aleppó legfontosabb sürgősségi kórházát, az M-10-et szombaton érte találat, immár harmadszor alig néhány nap alatt – közölték az ott dolgozó orvosok. A Reuters úgy tudja az egyiküktől, hogy teljesen be kellett zárni az intézményt. A falak, az infrastruktúra, a berendezések és a generátorok is megsérültek, teljes sötétségbe borult az épület, már sem őrök, sem egészségügyiek nem maradtak ott.

A kórház igazgatója, Dr Abu Rajan arról számolt be a sajtónak, hogy tízen sebesültek meg, amikor helikopterekről ledobott hordóbombák találták el az épületet. Két beteg meghalt, a többieket más intézményekbe vitték át.

Az amerikai elnök szóvivője elítélte a támadást, arról beszélt, hogy már az egészségügyiekre és a betegekre sincsenek tekintettel a támadók. A francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault egyenesen háborús bűnt emlegetett, azt mondta, hogy az elkövetőket el kell számoltatni.

Közben a szíriai hadsereg azt állítja, hogy területeket szerzett a lázadóktól, de ők ezt tagadják.

Fotó: Reuters

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez