Megkezdődött – már be is nyújtották az első keresetet Szaúd-Arábia ellen szeptember 11 miatt

Stephanie Ross DeSimone a férjét veszítette el 2001. szeptember 11-én.

A héten vétózta meg az amerikai Kongresszus mindkét háza Barack Obama elnöki vétóját – és ezzel lehetővé vált, hogy a 2001-es terrortámadások áldozatainak hozzátartozói kártérítést követeljenek Szaúd-Arábiától. A hozzátartozók arra hivatkozva akartak már jó ideje kártérítési pert indítani a szaúdi királyság ellen, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül 15 szaúdi állampolgár volt. Az iráni Press TV szerint bizonyítékok vannak arra, hogy néhányan közülük magas rangú szaúdi hivatalnokokkal álltak kapcsolatban.  Elnöksége nyolc éve alatt Barack Obama tizenegyszer élt vétóval a korábban elfogadott törvény ellen, és a törvényhozók ezeket mind tiszteletben tartották – mostanáig.

Elsőként Stephanie Ross DeSimone  nyújtott be keresetet pénteken, a lánya nevében is. Szándékos emberölés és ugyancsak szándékos érzelmi károkozás miatt. Az asszony terhes volt, amikor elveszítette férjét, a haditengerészetnél szolgáló Patrick Dunn-t a Pentagont ért támadásban. 54 oldalas keresetében egyebek mellett arra hivatkozik, hogy a szaúdi kormány anyagi és logisztikai támogatást biztosított az al-Kaidának és akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek, a szeptember 11-i támadások kitervelőjének. Azt nem tudni, hogy mennyit követel.

A 2001. szeptember 11-i áldozatok családtagjai eddig hétmilliárd dollár kárpótlást kaptak, de – mint azt az ABC televíziónak néhányan közülük elmondták – nem a pénz érdekli őket, hanem az, hogy egyetlen, a terrorizmust támogató ország se úszhassa meg a felelősségre vonást.

A 2001-es támadásokat vizsgáló amerikai bizottság 2004-es jelentésében arról írt, hogy “nem talált bizonyítékot arra, hogy a szaúdi kormány, vagy vezető tisztviselői pénzelték volna az al-Kaidát.” A kongresszusi vizsgálat korábban titkosított, és most júliusban nyilvánosságra hozott bizonyos részei viszont arról szólnak, hogy a szeptember 11-i géprablók kaphattak segítséget néhány szaúdi hivatalnoktól – emlékeztet a Bloomberg.

Szaúd-Arábia szerdán ismételten azzal fenyegette meg Washingtont, hogy felszámolja 750 milliárd dolláros amerikai érdekeltségét, ha életbe lép a törvény.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez