Meglepetés Kolumbiában: a népszavazás elvetette a félévszázados háborúskodásnak véget vető békeegyezményt

Kolumbiában a választók elutasították a történelmi békeszerződést a Farc lázadóival. 50.24 százalékuk voksolt ellene.

A megállapodást négy év tárgyalás után a múlt héten írta alá Juan Manuel Santos elnök és a baloldali gerillák vezetője, Timoleon Jimenez. Ahhoz azonban, hogy életbe lépjen, az ország polgárainak is áldásukat kellett volna adniuk rá.

Az államfő a referendum eredményének kihirdetése után azt mondta: elfogadja azt, de tovább dolgozik a békéért. A mostani, augusztus végén életbe lépett tűzszünet érvényben marad, és már utasította is tárgyalóit, hogy utazzanak Havannába, és egyeztessenek a Farc vezetőivel a hogyan továbbról. “Nem adom fel. A mandátumom lejártáig tovább keresem, hogyan lehetne a békét megvalósítani – csak így hagyhatunk jobb országot a gyermekeinkre.”

Hasonlóan nyilatkozott a Farc vezére is, azt mondta, ők is elkötelezettek a háború befejezése mellett. Egyben bírálta azokat, akik a “nem”-mel szavazás mellett kampányoltak, gyűlöletet és bosszút hirdettek.

A békemegállapodás 52 év háborúskodás után a politikai rendezés mellett kötelezte el a kolumbiai kormányt és a lázadókat. Bírálói szerint azonban túl engedékeny volt a Washington által mindmáig terrorista csoportnak tartott Farc tagjaival szemben. Megengedte volna például, hogy a vezetőik megússzák a börtönt, ha beismerik bűneiket. A felkelőknek 10 képviselői helyet is ígértek a kongresszusban a következő két választáson.

A megállapodást a szavazók 50,2 százaléka vetette el. A különbség az igenek és a nemek között 63 ezer voks volt.

A meglepetést okozó eredmény bizonytalanná tette a békefolyamat sorsát. A “nem” kampány vezetője, Alvaro Uribe volt elnök azt mondja: a kolumbiaiak békét akarnak, de a dokumentum korrekciókra szorul – írja a BBC honlapja.

A több mint 50 éves konfliktusban körülbelül 260 ezer ember halt meg és milliók veszítették el az otthonukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez