Az uniós polgárok 71%-a a távozást fontolgatja Nagy-Britanniából

Ez nem reprezentatív felmérés a 3,2 millió EU polgár között, csak pár ezer embert kérdeztek meg, de jól mutatja: sokan fontolgatják, hogy otthagyják Angliát, mielőtt az kilépne az Európai Unióból. Theresa May miniszterelnök a Tory párt konferenciáján közölte: jövő márciusban nyomja meg a kilépés gombját. Utána még két évig lehetnek tárgyalások. Lehet barátságosan válni, és lehet másképp is…

Samuele Marcora olasz pszichológiaprofesszor mindenesetre úgy érzi, ez már nem az a Nagy-Britannia, ahova olyan lelkesen érkezett 18 évvel ezelőtt. Az egy nyitott és barátságos ország volt, ahol sok külföldi érezhette jól magát. A Brexit népszavazás óta megváltozott a hangulat. A professzor már nem szívesen keresi fel törzskocsmáját sem. Nem kell olaszul beszélnie, elég, ha megszólal angolul. A kiejtése elárulja. Máris jönnek a barátságtalan megjegyzések. Sokan egyből hazaküldenék, pedig 18 éve él Angliában. Felesége még rosszabb helyzetben van, mert ő kínai származású. Rajta látszik az, hogy külföldi. Lépten-nyomon sértegetik. Még a gyógyszertárban is figyelmeztetik, ahol receptet vált be: ez nagyon drága gyógyszer, amit maga a brit államtól kedvezményesen kap! Fontolgatják a távozást, de még nem döntöttek: hova menjenek?

Sara Calamassi is valóságos kálváriát él át, bár Angliát már a szülőhazájának kezdte tekinteni. A férje ugyanis angol. Ő maga olasz, de Brüsszelben nőtt fel. Az egyetemi tanulmányait Skóciában végezte. Itt ismerte meg a férjét. Tizenegy éve él Angliában. A Brexit szavazás másnapján a férj szégyenkezett a honfitársai miatt, akik 52%-ban a kilépés mellett döntöttek. Én igyekszem azzal az Angliával kapcsolatban maradni, mely 48%-ban Európa mellett szavazott – mondja az olasz nő kissé elkámpicsorodva.

Persze vannak, akik rosszabbul járnak: egy lengyel és egy cseh férfit agyonvertek rossz hírű külvárosokban. Minden bizonnyal azért, mert külföldi munkavállalók voltak. Sok munkaadó hozott be olcsó munkásokat a kelet-európai uniós tagállamokból. Ma már a lengyelek alkotják a legnagyobb külföldi közösséget Nagy-Britanniában. Számuk több mint 800 ezer! Boris Johnson brit külügyminiszter a lengyel férfi temetése után Varsóba utazott: szentül megígérte, hogy Nagy-Britannia megvédi az Unió polgárait.

A 3,2 millió uniós polgár viszont egyre bizonytalanabb, sokan fontolgatják, hogy elmennek, mielőtt kiutálnák őket. A konzervatív kormány azt ígéri: drasztikusan csökkenti a bevándorlást. De mi lesz azokkal, akik évek vagy évtizedek óta Nagy-Britanniában élnek? Lengyelországban már olyan oktatási reformon gondolkodnak, mely lehetővé tenné, hogy az Angliában elkezdett tanulmányokat évvesztés nélkül lehessen folytatni hazai földön…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez