Generációk harca: egyre több nagyszülő fütyül az örökösökre

Meglehetősen sikeres és meglehetősen önző a baby boom nemzedék (az 1946-1964 között születettek). Egy friss brit felmérés szerint a nagyszülők négyötöde nem osztja ki az örökséget a gyerekeinek vagy unokáinak.

Egyhatoda nyíltan be is vallja: nem is akar semmit sem hagyni a gyerekekre és az unokákra! Mindent fel kívánnak élni. A többiek átkozzák az örökösödési adót. A megkérdezettek négyötöde szerint el kellene azt törölni. Hiszen egyszer már megadóztatott jövedelmet adóztat meg az állam még egyszer.

Míg a baby boom nemzedék általában sikeres volt a gazdagodásban, a nyolcvanas években született generáció egyáltalán nem ilyen szerencsés. Ők rosszabbul élnek, mint az előző nemzedékek! Először fordul elő Nagy-Britannia háború utáni történetében, hogy egy nemzedék rosszabb kilátásokkal kezdi az életet, mint a megelőző. Ebből az is következik, hogy a gyerekek és főként az unokák várnák a nagyszülők támogatását – mindenekelőtt a lakásprobléma megoldásához. De a nagyszülőknek valamiért nem jut eszükbe, hogy még életükben elajándékozzák a vagyonukat. Pedig közvetlen hozzátartozó esetében ezt adómentesen tehetnék meg. A nagyik és nagypapik inkább magukra költenek, és rábízzák az utódokra: boldoguljanak a saját erejükből, ahogy tudnak…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez