Hol lehetnek Marokkóban versenyképesek a magyar vállalkozások? – interjú Tromler Miklós nagykövettel

Marokkó gazdasági helyzetéről, a piacfejlesztési lehetőségekről kérdeztük Tromler Mikóst, Magyarország rabati nagykövetét.

– Hogyan látja a marokkói gazdaság helyzetét a közelgő parlamenti választások tükrében?

– Marokkó a régió legbiztonságosabb és gazdaságilag, illetve politikailag is a legstabilabb országa. A Királyság alkotmányos monarchiaként működik, ugyanakkor az uralkodó aktív befolyása mind a mai napig komolyan érezteti hatását a politikai és a gazdasági életben is. A mostani király, VI. Mohammed rendkívül nyitott gazdaságpolitikai stratégiát vezet, amelyen belül attraktív és befektetésbarát gazdasági környezetet támogat. Az országra geostratégiai helyzete, stabilitása és nyílt gazdasági diverzifikációja miatt komoly potenciálként tekint számos nagyhatalom és Európa. Kijelenthető, hogy Marokkó a közeljövőben a régió pénzügyi és gazdasági központja lesz.

Az alkotmányos monarchia fenti elemeinek értelmében véleményem szerint a parlamenti választások nem fogják jelentősen befolyásolni az elindított gazdasági folyamatokat, azok a jelenlegi pályán fognak maradni.

– Érzékel-e változást az MNKH új marrákesi irodájának megnyitása, illetve tevékenysége kapcsán?

– Tekintettel arra, hogy a közbeszerzési eljárás lezárása után egyelőre csekély idő telt el, ezért nem lenne objektív ebben a kérdésben most állást foglalnom. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház megfontolt és jó döntést hozott a kiválasztási folyamat során.

 Milyen segítséget tud nyújtani a nagykövetség a gazdasági kapcsolatok élénkítéséhez?

– A rabati magyar nagykövetség Magyarország képviseletében minden eszközzel hazánk gazdaságdiplomáciai érdekeit erősíti a hozzá akkreditált országokban. Ez nemcsak humánerőforrás támogatásban, hanem technikai és gyakorlati eszközök alkalmazásában is megmutatkozik. A nagykövetség külgazdasági attaséja a jövőben is minden idejét a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére fogja fordítani.

tromler

– Mely szektorok azok, ahol véleménye szerint a magyar kis- és középvállalkozások, esetleg a nagyobb cégeink is versenyképesek lehetnek?

– Marokkóban a jelentős gazdasági lehetőségek miatt egyre több az üzleti szereplő. A verseny fokozatosan növekszik, de továbbra is óriási a potenciál az innovatív megoldásokat előtérbe helyező vállalkozások előtt, amelyek egyedülálló megoldásokkal, termékekkel és szolgáltatással mutatkoznak a piacon. Mindemellett a magas szintű szakemberhiány miatt a szolgáltatások, a kutatás/fejlesztés és a képzések terén érdemes kapcsolódási pontokat keresni az országban.

A legjelentősebb és legnagyobb potenciállal bíró szektorok az alábbiak:

  • energiaipar, zöld energia, biomassza ipar (Marokkó kiemelten, külön stratégiával, költségvetéssel és elkötelezettséggel kezeli a szektort, idén novemberben Marrákesben rendezik a COP22-es klímacsúcsot);

  • gyógyszeripar, orvosi műszerek gyártása;

  • mezőgazdaság, agráripar (technológia – öntözéstechnika, keltetés, tenyésztés, állatorvosi eszközök, gabonaipari termékek, technológiák);

  • városfejlesztési termékek és szolgáltatások (tömegközlekedés, városi közlekedés menedzsment, digitális jegykezelés, világítástechnika, smart city megoldások, orvosi hulladékkezelés);

  • légi ipar/aeronautika;

  • biztonságtechnika (határvédelem, repülőtéri biztonságtechnika, biztonsági dokumentumok előállítása – útlevél, bankjegy);

  • élelmiszeripari termékek forgalmazása (halal termékek);

  • sport infrastruktúrafejlesztés;

  • vízgazdálkodás, szennyvízkezelés, árvízkezelés, ehhez kapcsolódó magas szintű mérnöki tanácsadás;

  • turizmus;

  • oktatás, kutatás/fejlesztés, egyetemi kapcsolatok.

Fontos kiemelni, hogy Marokkón keresztül az egész nyugat-afrikai régió is könnyen megérinthető, ebben a piacfeltárási folyamatban a magyar KKV-k támaszkodhatnak ránk. Ugyanakkor a potenciál kiaknázása és a gazdasági eredmények elérése érdekében türelmes és kitartó üzletfejlesztés szükséges részükről. A személyes kapcsolatok és a két ország közötti üzleti bizalom kiépítése elengedhetetlen az afrikai kontinensen.

– Mondana konkrét példát?

– Az üzleti delegációk és látogatások száma az elmúlt két évben megsokszorozódott mindkét ország irányban. Néhány példával élve, a napokban a repülőgép-javítás és fenntartás területén járt magyar cég Marokkóban, amely szektor kiemelt nemzeti támogatást élvez az országban. Folyamatban vannak vízgazdálkodási és öntözéstechnológiai tárgyalások, de egy magyar vízgazdálkodási mérnöki cég is megalapította 2016 tavaszán vegyesvállalatát a Királyságban. Tervben vannak még biztonságtechnikai, élelmiszeripari és városfejlesztési cégek látogatásai is. Szerencsére egyre többször keresik meg magyar KKV-k nagykövetségünket információk és üzleti kapcsolatok kiépítése érdekében.

img_7137

– Terveznek-e kulturális eseményt a közeljövőben?

– A kulturális diplomácia véleményem szerint kiváló eszköz nemcsak a magyar kultúra kiemelkedő alakjainak és Magyarország hírnevének a bemutatására, hanem a gazdasági kapcsolataink fejlesztésére is. Egy-egy kulturális program során szerzett kapcsolatnak köszönhetően nagykövetségünk számos alkalommal élvezte a marokkói politikai és üzleti élet bizalmát. 2016-ban megrendezzük az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmával megrendezett külön fogadást és programsorozatot, valamint nemzetközi zongoraversenyt támogatunk, amelynek idén először magyar résztvevője is lesz. Emellett divatbemutatót szervezünk, illetve magyar filmnapok keretében ismert filmeket mutatunk be.

(Visited 4 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez