Egy anya a Marvel új szuperhőse

A Marvel képregények kiadója összeállt az ABC News amerikai hírcsatornával, és új szuperhőst hívott életre: egy ostrom alatt élő szíriai anyát.

Madaya Mama. Így hívják az új hősnőt, akinek története megmutatja, milyen lehet úgy élni, hogy az ember egy ostromlott városban rekedt. A város Madaya, a történet valódi. Hogy kiről formázták a főszereplőt, azt nem árulják el – féltik a biztonságát. A nő mindenesetre blogbejegyzésekben számolt be a mindennapos horrorról, ezek képezik a sztori alapját.

A kis szíriai város a libanoni határ közelében fekszik, és tavaly nyár óta áll ostrom alatt. Több mint hatvanan haltak éhen azóta a lakói közül. Tavaly októbertől idén januárig totális bojkott alatt állt, semmilyen segítség nem tudott bejutni.

A Marvel és az ABC csapata rendszeres kapcsolatban állt Madaya Mamával, miközben megalkotta az ingyenesen hozzáférhető digitális képregényt arról, hogyan lehet (vagy nem lehet) túlélni orvlövészeket, betegséget, éhezést.

A képregény inkább szívszorító, mint véres – egy anya félelmeit ábrázolja. Aggódását a családért, a gyerekekért, akik közül az egyik egy újszülött kisfiú. Miközben a férjével este megpróbálja melegen tartani a gyerekeket, és arról beszélgetnek, hogy hamarosan tán újra lehet iskolába járni, egy eltévedt lövedék csapódik be közéjük.

Az anya arról is beszél, hogy már nem is tudja a testük, hogyan kell enni. A gyerekek éhesek, de rosszul lesznek, nagyon fáj a hasuk, amikor esznek, mert képtelen a testük megemészteni az ételt és felszívni a táplálékot, olyan sokáig éheztek

A horvát rajzoló, Dalibor Talajic, akit leginkább a Deadpool alkotójaként ismerhetünk, azt mondja: ezúttal valós karaktert szeretett volna megjeleníteni.  Innét jött az ötlet, hogy az ostrom alatt álló szíriai városok nyomasztó mindennapjait jelenítsék meg egy teljesen hétköznapi civil szemszögéből. Olyanéból, akinek nincs hatalma a dolgok felett, teljesen kiszolgáltatott.

A Marvel nem most először ábrázol valós hősöket. Készítettek már képregényt II. János Pál pápáról, Teréz anyáról és Assisi Szent Ferencről is.

Az ABC el tudta juttatni Talajic rajzainak némelyikét a szíriai anyához. Aki úgy találta, hogy jól sikerült az emberek, a légkör, a város megjelenítése – nyilatkozta a társaság producere, Rym Momtaz az inquirer.net-nek. Ha Madaya Mama egyszer ki tud jutni az ostromlott városból, övé lesz az egész képregény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez