Drága Brexit: akár évi 66 milliárd fontot is veszíthet Nagy-Britannia

Ha úgy távozik az EU-ból Nagy-Britannia, hogy nem köt valamilyen különleges kereskedelmi egyezményt Brüsszellel, akkor pórul járhat – állapítja meg a jelentés, melyet az államkincstár állított össze a kilépés pénzügyi következményeiről.

A jelentés még áprilisban készült el, amikor a maradáspárti George Osborne volt a pénzügyminiszter, de az államkincstár szakértői szerint a helyzet ma is változatlan ebben a tekintetben - írja a Guardian.

Mit mutatnak a számok? Ha Nagy-Britannia nem lesz része az 500 milliós uniós piacnak, akkor a GDP 9,5%-kal lesz kevesebb a kilépést követő 15 évben, mintha London bent maradna! A pénzben kifejezhető veszteség évente 38-66 milliárd font lenne! A Brexit hívei azt mondják, hogy ez csak riogatás. Theresa May a konzervatívok konferenciáján azt hangsúlyozta, hogy fontos számára az 500 milliós uniós piac, de a bevándorlás korlátozása jelenti az abszolút prioritást. Márpedig Brüsszel és az uniós államok vezetői egyértelművé tették: csakis akkor élvezhetné az 500 milliós piac előnyeit továbbra is Nagy-Britannia, ha nem korlátozza a munkaerő szabad mozgását. Hammond pénzügyminiszter már a konzervatívok konferenciáján is kifejtette: Nagy-Britanniának mindenképp érdeke, hogy bent maradjon az uniós piacon.

Nem lesz tehát könnyű kompromisszumot találni London és Brüsszel között. Theresa May miniszterelnök márciusban kívánja megnyomni a kilépés gombját. Azt követően még két évig tárgyalhatnak a feltételekről. Ha nincs megállapodás, akkor minden évben Nagy-Britannia akár 66 milliárd fontos irdatlan veszteséggel számolhatna. Az angol font árfolyama mindenesetre a béka feneke alatt van már most is…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez