Amerikai-orosz háború törhet ki Szíria miatt

Erről nyilatkozott a török kormány egyik miniszterelnök-helyettese. Lausanne-ban tárgyalások kezdődnek a szíriai konfliktus rendezéséről. Szíria nem vesz részt, de a konfliktusban érintett más államok képviselői igen.

Az USA és Oroszország régóta szemben áll Szíriában, ahol a Nyugat a lázadókat, míg Moszkva Aszad elnököt támogatja. Törökország is szemben áll Aszaddal, de Erdogan elnök nemrég kibékült Putyin elnökkel.

Az orosz államfő viszont lemondta párizsi látogatását, miután kiderült: Francois Hollande azokról az orosz bombázásokról kíván érdeklődni, melyek polgári célpontokat is eltaláltak Aleppóban. Szíria egykor legnépesebb városa ma romhalmaz. Aszad elnök csapatai előrenyomulnak libanoni és iraki síita milíciák támogatásával. Irán is Aszad elnököt támogatja. Teherán képviselői is ott lesznek Lausanne-ban éppúgy, mint Törökország, Szaúd-Arábia és Katar vezető diplomatái. Az utóbbi három államot gyakran érte az a vád: támogatják az Iszlám Államot, mely Szíria és Irak területén működik.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes szerint annyira elfajultak a dolgok Szíriában, hogy Amerika és Oroszország a nyílt háborúskodás szélére jutott. A török miniszterelnök-helyettes szerint Aszad elnök nem más, mint egy bábu ebben a sakkjátszmában. Szíria lakossága vallásilag és nemzetiségileg igen megosztott. A fegyveres konfliktus már 2011 óta tart, a halálos áldozatok száma meghaladja a 400 ezret, a menekülteké a négymilliót. Lausanne-ban valamiféle kompromisszumot próbálnak találni a diplomaták, miközben tovább dörögnek a fegyverek Aleppóban és Szíria más területein is…

A fotón: Lausanne

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez