Lázadók foglalták el az apokaliptikus prófécia városát az Iszlám Államtól

A törökök által támogatott felkelők elfoglaltak egy kisvárost Szíria északi részén. Dabik jelképes jelentőséggel bírt eddigi megszállója, az Iszlám Állam számára.

Végítéletszerű csatát vetít elő az észak-szíriai Dabiknál egy prófécia. Gyakran élt is ezzel propagandájában az Iszlám Állam. Most viszont kénytelen volt erőit kivonni onnét a vele rivális lázadók elől – közölte az angliai székhelyű megfigyelő szervezet, a minden oldalról jól informált  Syrian Observatory for Human Rights.

Az, hogy kinek a kezén van Dabik, stratégiailag nem túl jelentős kérdés, szimbolikusan viszont annál inkább. A Hadisz szerint Mohamed próféta azt jövendölte, hogy itt lesz a végső összecsapás a muzulmánok és a nem muzulmánok között a világ vége előtt – emlékeztet a BBC. Az Iszlám Állam ezért Dabikról nevezte el online magazinját is, és azt hirdette – igaz, az utóbbi időben már nem nagy meggyőződéssel – hogy itt fogják végképp legyőzni a nyugati erőket. Az elmúlt hetekben viszont már arról beszéltek az iszlamisták, hogy a küszöbönálló ütközet még nem a próféciában megjósolt végső csata.

Dabikot állítólag 1200 iszlamista harcos próbálta tartani, az ellenállás mégis elenyésző volt. Ezt már egy másik lázadócsoport, a Hamza Brigád egyik parancsnoka közölte az AP-vel.  Hozzátéve, hogy az Iszlám Állam fegyveresei délre vonultak vissza, egy nagyobb város, Al-Bab védelmére. Szaif Abu Bakr arról is beszámolt, hogy összesen 2 ezer felkelő vett és vesz részt az offenzívában. Törökország tankokkal és tüzérséggel támogatta őket, a nemzetközi koalíció pedig légicsapásokkal.

A dabiki előretörés egy nagyobb felkelő-offenzíva része, Ahmed Oszmán, a Murád szultán csoport vezetője szombaton arról beszélt a Reuters-nek, hogy a szomszédos Szorán falut is sikerült az ellenőrzésük alá vonniuk.

Dabik mindössze 10 kilométerre fekszik a török határtól, augusztusban Ankara indított is ott egy műveletet, hogy megtisztítsa a határtérséget az iszlamistáktól és az ellenük harcoló kurd lázadóktól. Szeptemberben a török kormányfő azt jelentette, hogy 91 kilométeren biztosították a határ biztonságát, “visszaszorítottak minden terrorszervezetet”.

Közben tegnap a svájci Lausanne-ban tárgyalások kezdődtek Szíriáról – az amerikai és az orosz külügyminiszter mellett az asztalhoz ült  Törökország, Irán, Szaúd-Arábia és Katar diplomáciájának a vezetője is. A cél egy újabb tűzszünet, de ebben kevesen bíznak. Bár állítólag Moszkvának is, Washingtonnak is vannak újabb ötletei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez