Lerombolják Adolf Hitler szülőházát

Ausztria ezzel végképp meg akar szabadulni a náci diktátor emlékétől. Wolfgang Sobotka belügyminiszter közölte a kormány döntését, melyet egy bizottság javaslata alapján hoztak meg. A bizottságnak történész szakértőkön kívül tagja volt az ausztriai zsidók képviselője is.

Hitler 1989. április 20-án született a XVII. századi házban Braunau am Inn kisvárosban, az Osztrák-Magyar Monarchiában. A ház a gazdag Pommer család tulajdonában volt. Miután Hitler hatalomra került Németországban, nemzetiszocialista küldöttségek keresték fel a szülőházát. A tulajdonos család szép belépődíjat szedett a náci rajongóktól. Aztán Ausztria is a harmadik birodalom része lett, miután Hitler csapatai bevonultak a szülőföldjére is. A náci párt (NSDAP) méregdrágán megvette a házat a tulajdonosoktól. Hitler-múzeumot rendeztek be itt.

A vesztes világháború után a család visszakapta a házat, mondván, hogy azt erőszakkal vették el tőle. Ebből egy szó sem volt igaz. Minthogy az osztrák állam attól félt, hogy Hitler szülőházát gyakran keresik majd fel az egykori nácik, ezért szép pénzt fizetett Geraldine Pommer asszonynak azért, hogy ne fogadjon látogatókat. Az utóbbi időben havi 4700 euró ütötte az osztrák hölgy markát. Most ennek vége lesz. Az osztrák állam megveszi és lerombolja Hitler Adolf szülőházát. Ily módon Ausztria végképp szakít múltjának azzal a részével, melyre nem szívesen emlékezik vissza…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez