Élő pajzsként használná a moszuliakat az Iszlám Állam

Ezt állítják Washingtonban. Az iraki hadsereg és a kurdok 30-40 kilométerre közelítették meg az ISIS iraki erősségét.

A Reuters hírügynökségnek arról számoltak be telefonon moszuliak, hogy az Iszlám Állam nem hagyja őket távozni a városból. Jó néhány embert pedig olyan épületekbe irányítottak az iszlamisták, melyek légicsapások célpontjai lehetnek.A Pentagon szóvivője, Jeff Davis arra a kérdésre, hogy emberi pajzsként használja-e az ISIS a civileket, határozott igennel felelt. Szerinte akaratuk ellenére tartják őket a városban, azért nem menekülnek tömegesen az ostrom elől.

Közben az ENSZ újabb menedékhelyeket igyekszik kiépíteni a civileknek a város körül. Becslések szerint 700 ezer lakos lehet még Moszulban, ahol nagyjából 5 ezer iszlamista harcos néz szembe a harmadik napja tartó hadművelettel, amelyet a város felszabadítására indított szövetségeseivel az iraki hadsereg. A kormányerők, illetve a kurdok most 30-40 kilométerre vannak Moszultól, tempósan haladnak előre. A kormányerők délről, kurd szövetségeseik keletről. Tíz településről már kiűzték az Iszlám Államot – közölték. Voltak olyan hírek, hogy sikerült visszafoglalniuk Karakost, Irak egykor legnagyobb keresztény városát is Erbil és Moszul között, 32 kilométerre az utóbbitól, de ezt később cáfolták.

Ninive tartomány olajban gazdag székhelye Irak második legnagyobb városa. 2014 nyarán foglalta el és tette meg iraki erősségévé az Iszlám Állam. Az Európai Unió tegnap arra figyelmeztetett, hogy az ostrom elől visszatérhetnek a kontinensre az innét az ISIS-hez csatlakozott terroristák, akik súlyos biztonsági kockázatot jelenthetnek az európai országokban. Úgy, mint a csaknem egy évvel ezelőtti párizsi merényletek elkövetői, akik Szíriából jöttek haza.

Moszul valaha Irak egyik legszínesebb városa volt, arabok, kurdok, asszírok, türkmének éltek egymás mellett, és sok vallás követői is jól megfértek. Most viszont a szunnita muszlimok tartanak attól, hogy felekezeti háborúsághoz vezethet, ha síita fegyveres csoportok is részt vesznek Moszul felszabadításában a szunnita iszlamisták alól. A tervek szerint ezért csak az iraki biztonsági erőket vetik majd be a városon belül folyó harcokban, ha a hadművelet résztvevői elérik Moszult.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez