Amerikában 25%-kal többet dolgoznak mint Európában – de miért?

Ennek járt utána három közgazdász az Egyesült Államokból, Kanadából és Németországból. A hetvenes években még nem volt jelentős különbség Amerika és Európa között, most viszont igen.

Míg Itáliában egy munkavállaló átlagosan alig 18 órát dolgozik egy héten, addig az Egyesült Államokban több mint 25-öt. Magyarországon valamivel több mint 20-at…

Ilyen rövid lenne a heti munkaidő? Ami valóban hasznos, az igen – érvel a három közgazdász Amerikából, Kanadából és Németországból. Őket ugyanis nem az érdekelte, hogy ki mennyi időt tölt el a munkahelyén, hanem az, hogy mennyi időt fordít értékteremtő tevékenységre. Az olaszok és a franciák állnak a lista végén, az amerikaiak és a svájciak az elején.

Ez akár magyarázat is lehet arra: miért élnek jobban az USA-ban és Svájcban, mint az Európai Unióban. De mi magyarázza azt, hogy az amerikaiak ilyen szorgalmasak lettek, míg az európaiak kevésbé fárasztják magukat, pedig a hetvenes években szinkronban voltak? Az adó- és a nyugdíjrendszer – válaszolják a közgazdászok. Az EU tagállamaiban általában nagyon magasak az adók, vagyis a munkavállalók nincsenek nagyon ösztönözve arra, hogy többet dolgozzanak. Az amerikaiak ugyanis azért is végeztek az első helyen, mert jóval kevesebb szabadságot vesznek ki, mint az európaiak. A nyugdíjas korosztály pedig viszonylag hamar lelép a munka frontjáról Európában, miközben az USA-ban soha ennyien nem dolgoztak a 65+ generáció tagjai közül! Miért? Mert az európaiak nyugdíjrendszere általában nyugodt öregkort biztosít. Az Egyesült Államokban viszont senki sem veheti biztosra, hogy a nyugdíja nem veszíti el az értékét.

Amerikában azért dinamikusabb a növekedés, mert az emberek inkább érdekeltek abban, hogy többet dolgozzanak. A munkahelyek jobban támogatják a többletteljesítményt az USA-ban, mint Európában, ahol a cégek konzervatívabbak a bérezésben. Kevésbé nézik a teljesítményt, és inkább a hierarchia alapján állapítják meg a fizetéseket. Mindez magyarázhatja az életszínvonal-különbséget Amerika és Európa között, de mi van nálunk? A három közgazdász szerint Magyarország és Németország egy átlagos munkavállalójának a heti hasznos munkateljesítménye valamivel több mint húsz óra. Miért keres akkor a Mercedes-gyárban Kecskeméten jóval kevesebbet egy munkavállaló, mint Németországban? De hát ez már egy másik történet …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez