Akik profitálni tudnak a Brexitből

Hull és Grimbsby a brit halászat büszkesége volt évszázadokon át, de az egységes uniós piac kivégezte ezt az iparágat. Óriási itt a munkanélküliség. Nem véletlen, hogy az emberek kétharmada a Brexitre szavazott. Most bizakodóak: reményük a szélenergia.

A szeles Észak-Anglia és a kis szigetek optimális energiaforrást jelentenek. A Dong vállalat 6 milliárd fontos beruházást tervez. A németek is jelen vannak, a Siemens ezer embert alkalmaz. Felmerült-e a németekben a távozás gondolata? Nem! A megújuló energia mindenütt népszerű és itt gazdaságos is. A munkabér pedig alacsony: 450 (155 ezer forint) font a heti átlag. Londonban ez 38%-kal magasabb.

Persze van, aki kiszáll: a japán Nissan autógyárat tervezett, de a kilépés hallatán meggondolta magát. A helyiek bíznak abban, amit Theresa May miniszterelnök ígért: visszaállítja a reálgazdaság becsületét és nem hódol be a londoni Citynek. A nagy munkanélküliség miatt fontos Észak-Angliában a kormányzatnak az az ígérete, hogy korlátozni fogja a munkaerő bevándorlását Közép- és Kelet-Európából.

Persze ezek csak a kormányzat ígéretei. A londoni Citynek azt is megígérte a miniszterelnök asszony, hogy mindent megtesz azért: megmaradjon az európai útlevél, vagyis a hozzáférés az 500 milliós uniós piachoz. Közben az is kiderült, hogy ki profitált, méghozzá azonnal a Brexit népszavazásból. A Wall Street nagyágyúja, a Goldman Sachs várakozáson felüli nyereséget könyvelhetett el a legutolsó negyedévben. Hogy sikerült ez ilyen morózus pénzügyi környezetben? A szakértők egyhangú válasza: a Brexit bejelentése juttatta csinos nyereséghez a New York-i tőzsde sztárját, a Goldman Sachs-ot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez