Egyetemre járnak a franciaországi menekültek

Franciaország belügyminisztere meglátogatta Lilleben azt a nyolcvan fiatal menekültet, aki eddig Calais-ban, a “dzsungelben” élt. Az életveszélyes, túlzsúfolt tábort felszámolják, és Nagy-Britannia is befogad majd néhány árvát.

A Csatorna alagút közelében léttrejött tábor lakói kétségbeesetten próbáltak átjutni a La Manche-csatornán: megrohamozták a kamionokat, és olyan is volt, aki a síneken indult át Angliába. A sok halott, éa a szűnni nem akaró vészhelyzet miatt – a helyi önkormányzatok kérésére, és a brit kormány nógatására – a francia elnök a dzsungel felszámolása mellett döntött.
A menekülteket más táborokba szállítják át, és közülük nyolcvanan különleges szerencsében részesültek. Egy nem kormányzati szervezet, a L’Auberge des Migrants kiharcolta a számukra, hogy francia egyetemre járhassanak. A mozgalom vezetője szerint a diákcsapat többsége szudáni fiatal. Nagy részük nem tud jól franciául, ezért kezdetben a nyelvet tanulják majd. Amikor ennek vége, akkor mehetnek arra a szakra, amelyet választanak a Lille-i állami egyetemen. Kollégiumban fognak lakni, az egyetemi kampusz közelében, és azért nem a többi hallgatóval egy helyen, mert az akció szervezői el akarják kerülni a konfliktusokat.
Franciaországban a menekült-ügy fontos politikai kérdés, hiszen itt él Európa legnagyobb muzulmán közössége. Az elmúlt hónapokban iszlamista terroristák több merényletet is elkövettek Franciaországban, és ennek következtében megerősödött a Nemzeti Front, amely bevándorlásellenes politikát folytat. Marine Le Pen, a párt vezére esélyesnek tartja magát az elnöki posztra. A választás csak jövőre lesz, de a menekültkérdés biztosan fontos téma marad addig. Ezért is kereste fel Bernard Cazeneuve szocialista belügyminiszter azt a nyolcvan fiatal menekültet, akiből egyetemi polgár lett Franciaországban.
szerző: Lengyel Miklós
fotó: Facebook
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez