A második gyerek luxus Kínában

Tizenegy millió pár lenne jogosult második gyerekre Földünk legnépesebb országában, de közülük csak 18 százalék akar nagyobb családot. Az egyke törvényt, amely több mint harminc éve van érvényben Kínában, azért enyhítették, mert Peking fél attól, hogy a népesség elöregszik.

Kevés fiatalnak kell majd eltartania sok öregembert. Ha minden így megy tovább, akkor 2050-ben majdnem minden negyedik kínai idősebb lesz hatvan évesnél.

A döntéshozók ezért találták ki, hogy a családok egy része kapjon jogot a második gyerekre is. De a terv egyelőre nem vált be, mert kiderült, hogy az átlagos kínai munkás családja számára a második gyerek luxus. Jól mutatja a problémát, hogy Kína gazdasági fővárosában, Sanghajban a jogosultaknak csak a 12 százaléka akar második gyereket, az oktatás ugyanis olyan megterhelést jelent a szülőknek, amelyet csak egy utód esetében tudnak vállalni.

Sok kínai család kénytelen magántanárt fogadni, ha azt akarja, hogy a gyerek sikerrel felvételizzen valamilyen főiskolára vagy egyetemre. Ráadásul sokan Amerikába, Ausztráliába vagy Nagy-Britanniába szeretnék küldeni a fiukat, lányukat. Ennek a költségét szinte lehetetlen kigazdálkodni a kínai átlagbérből.

Marad tehát a bús való: jelenleg 16 százalék a hatvan év felettiek aránya a Mennyei Birodalomban, és 2050-ben ez a szám már 23 százalék lesz. Mindez visszafoghatja Kína gyors ütemben növekvő gazdaságát, hiszen a munkavállalók aránya csökken a társadalomban, ahol egyre kevesebb fiatalnak kell eltartania egyre több idős embert, és ahol az öregek tisztelete sem a régi már.

szerző: Lengyel Miklós
fotó: www.freeimages.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez