Tiszteletbeli nagykövet lett a hetvenöt éves Wonder Woman

A dúskeblű, harcias hölgy a II. Világháború idején bukkant fel, és a képregényekben azt mutatta meg, hogy a harctereken egyenrangú társa a férfiaknak. Az ENSZ rendkívül fontosnak tartja a nők jogainak védelmét: ez az ötödik célja a nagyszabású, fenntartható fejlődés programnak.

Ennek keretében nevezték ki a képregény figurát tiszteletbeli nagykövetté. A szokatlan döntésnek még az ENSZ-ben sem örül mindenki.

A munkatársak egy csoportja nyílt levélben fordult Ban Ki Mun főtitkárhoz, hogy fosszák meg címétől a frissen kinevezett nagykövet asszonyt, és válasszanak helyette igazi, hús-vér figurát. Az sem tetszik a tiltakozóknak, hogy a Wonder Woman tipikus amerikai képregény figura. Fehér a bőre, dúskeblű és térdig érő csizmát hord. Ki tud vele azonosulni Afrikában vagy Ázsiában? Márpedig a nők többsége ott él, és éppen az ő jogaikat fenyegeti a legnagyobb veszély.

Nem késlekedett a válasszal az ENSZ, és a főtitkár szóvivője megvédte a döntést. Rámutatott, hogy bőven vannak hús és vér nagykövetei is az ENSZ-nek a női jogok területén, mint például Graca Machel Mozambikból. De az ENSZ arra törekszik, hogy minél ismertebb személyiségek képviseljék a nők egyenjogúságát a világban. Ezért is választottak nagykövetnek színésznőket: Emma Watsont és Charlize Theront. És most a Wonder Womant, aki hamarosan feltámad a mozikban is. Volt már egy Wonder Woman film a hetvenes években, amelynek Lynda Carter volt a főszereplője. Jövőre készül el az új változat, a főszereplő Gal Gadot izraeli színésznő lesz.

Szerző: Lengyel Miklós
Fotó: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez