A rövid fegyverszünet után újra lőnek Aleppóban

Szombat este ért véget a fegyverszünet Szíria egykor legnépesebb városában, és szinte azonnal folytatódtak a harcok a kormányerők és a lázadók között. Szíriai és orosz harci gépek újra bombázták Aleppót. A fegyverszünetet megelőző egy hónapban több mint 500 ember halt meg az összecsapásokban, és több mint kétezren megsebesültek Aleppóban.

A fegyverszünet idején a helybélieknek elvileg lett volna lehetőségük arra, hogy elhagyják a harcok színterét, de ezt csak nagyon kevesen tették meg. A kormánycsapatok és az oroszok nyolc folyosót nyitottak, de nem sokan hittek abban, hogy élve megúszhatják a távozást Aleppóból. Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, hogy a dzsihádharcosok fenyegetőzése akadályozta meg a lakosság elmenekülését a városból. Az Iszlám Állam hadseregének bevált módszere, hogy a civileket élő pajzsnak tekintik a harcok során.
Putyin elnök szóvivője azzal indokolta a bombázás újrakezdését, hogy ki kell űzni a dzsihadistákat Szíriából. A hatodik éve tartó polgárháború azzal kezdődött Szíriában, hogy szunnita milíciák harcot indítottak Aszad elnök megbuktatása érdekében. Aszad és az oroszok szerint ők mind dzsihadisták, míg a nyugati világ szerint szabadságharcosok, akik közé fanatikus iszlamisták is keveredtek.
Az USA, Nagy-Britannia és Franciaország elítélte a harcok kiújulását Aleppóban. A nyugati világ Törökországgal együtt továbbra is Aszad elnök távozását sürgeti, míg Putyin szóvivője megerősítette: Moszkva célja változatlanul az, hogy Aszad megőrizze a hatalmát Szíriában. Korábban az egyik török miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy ha így megy tovább, akkor az Egyesült Államok és Oroszország háborúba keveredhet egymással Szíriában.
szerző: Lengyel Miklós
(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez