A Rosznyeft pénzügyi mentőövet dob az orosz államnak

Két éve még Vlagyimir Putyinnak kellett megmentenie az orosz olajóriást, amelyet pénzügyi katasztrófa fenyegetett az alacsony árak és az Oroszország elleni szankciók miatt. Most viszont a gondokkal küszködő orosz állam kap segítséget a Rosznyeft-től, méghozzá dollár milliárdokat.

Százharminc milliárd dollárt ér a Rosznyeft – dicsekedett Igor Szecsin elnök, akit két éve Putyin elnök még leteremtett a pénzügyi katasztrófa miatt. Huszonkét milliárd dollárja van jelenleg az olajóriásnak, amely most szépen visszafizeti a kölcsönt Putyin elnöknek.
Indiai útja során az orosz államfő büszkén kommentálta a Rosznyeft új mega üzletét, amelyet persze Putyin látogatására időzítettek. Három és fél milliárd dollárt fektet be India gyorsan bővülő olajiparába a Rosznyeft, elősegítve ezzel az orosz diplomácia térnyerését a világ második legnépesebb államában. Ez persze csak a Rosznyeft ajándék kisebb része. Otthon, Oroszországban kell igazán a pénz, hiszen Moszkvában nem számíthatnak arra, hogy az olaj ára hamarosan újra 100 dollár lesz.
Először is a Rosznyeft megvette 330 milliárd rubelért Oroszország egy kisebb, állami kézben levő olajvállalatát. Ez 5 milliárd dollárt jelent. Igaz, hogy Medvegyev miniszterelnök ellenezte a tervet, mondván, a piacgazdaságnak nem tesz jót, ha a Rosznyeft egyeduralkodó a piacon. Putyin leintette, mert számára fontosabb a pénz és a politikai kontroll. Szecsin, aki régi KGB-s harcostárs, olajcárként is megbízhatóan teljesít, ezért is nevezte ki őt Vlagyimir Putyin a Rosznyeft élére, amely a Hodorkovszkij-örökség legfőbb nyertese lett.
A csúcson 2013-ban állt a Rosznyeft, amikor megvette a BP egyik részét. A TNK-BP üzlet csekély 50 milliárd dollárba került, amiből 30 milliárd hitel volt. Magas olajár mellett ez nem lett volna katasztrófa, de amint a mélybe zuhant a fekete arany ára, mindjárt kiderült, hogy a Rosznyeft a fizetőképessége határához érkezett. Szecsin Putyin elnökhöz fordult, aki a Nemzeti Bankhoz küldte. Titkos kötvényüzletet kötöttek, amelynek részletei ma sem világosak, mindenesetre a Rosznyeft 15 milliárd dolláros pénzügyi injekciót kapott. Miután az adóssága 20 milliárd dollár volt, ez épphogy elégnek bizonyult a túléléshez. Csakhogy a szigorúan titkos kötvényügylet híre kiszivárgott, a rubel a mélybe zuhant, és a Nemzeti Bank kénytelen volt kamatot emelni. Putyin ekkor állítólag üvöltözött Szecsinnel, aki egy időre kegyvesztett lett.
Ám a Rosznyeft pénzügyesei megtanulták a leckét: két év alatt fordulatot értek el, miközben az olaj ára nem változott jelentősen. Egyrészt ellesték a pénzügyi technikákat a nagy nyugati olajcégektől, amelyek maguk is gondokkal küzdenek. Azután a rubel árfolyamának esése a számukra hasznosnak bizonyult, hiszen csökkentette a termelési költségeket. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, Kína segített, és a hosszúlejáratú olajszerződés fizetési kötelezettségeit idő előtt teljesítette. Senki nem tudja, hogy Peking mennyi pénzt adott, de milliárdokról lehetett szó. Ez mindenesetre benne van abban a 22 milliárd dollárban, amely most a Rosznyeft rendelkezésre áll. Ebből vették meg 5 milliárdért az állami olajcéget, és ebből fizetnek ki 11 milliárdot az orosz államnak. Felvásárolják az állami részesedést a Rosznyeftben, ami komoly segítség Putyinnak, akinek továbbra is pénzügyi gondokkal kell szembenéznie az alacsony olajárak miatt.
Azt a külföldi szakértők is elismerik, hogy a Rosznyeft jól teljesít. A BP, amelynek 20 százaléka van az orosz olajóriásban, azt közölte, hogy a cég profitjának soha nem látott része származik a Rosznyeft-től. New Yorkban a Goldman-Sachs is lépett: immár vásárlásra javasolja a Rosznyeft részvényeit.
szerző: Lengyel Miklós
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez