Egzotikus szépségverseny, albínóknak

Különleges szépségversenyt tartottak a hétvégén Kenyában.

A Kenyai Albínók Társasága (ASK) hatalmas pompával abban a reményben kezdeményezte és szervezte meg ezt az úttörő rendezvényt Nairobiban, hogy azok az emberek, akiket a közép-kelet-afrikai régióban még mindig példátlanul negatív megkülönböztetés ér, megmutathassák rendkívüli adottságaikat.

albino3

Sokféle öltözéket mutattak be mind a férfiak, mind pedig a nők. A többi között katonai egyenruhában, halászöltözékben, sportruházatban is megjelentek, hogy így is közvetíthessék: a másságuk, a kinézetük nem gátolja őket munkáik elvégzésében.

A világhírű albínó modell, Deliah Ipupa is büszkén képviseltette magát a bemutatón.

albino-7-deliah

Már a szeptemberi meghallgatások során sikerült reflektorfénybe kerülniük a szereplőknek, így már akkor elkezdődhetett a megbélyegzés elleni harc. Ekkora médiafelületet, nyilvánosságot még soha nem kaptak. Ezek a résztvevők újradefiniálták a szépség fogalmát és megmutatták, hogy ha igazán vágyunk valamire, nincs lehetetlen. Hatalmas elszántságuk példa értékű lehet bárki számára. Hiszen van-e szebb, mint vállalni önmagunkat? Főleg, ha sikert is remélhetünk az egyediségünkből. Itt nem kevesebb a tét, mint életük, avagy a létük védelme.

albino2

Az albínók elleni brutális támadások száma folyamatosan nő Afrikában. A kelet-afrikai régió legsebezhetőbb emberei közé tartoznak az albínók – mondja Ikponwosa Ero, az ENSZ emberi jogi szakértője, hozzátéve, hogy a pigmenthiányos afrikaiak életét ma már állandó rettegés hatja át az olyan emberek miatt, akik az életüknél is többre tartják a testrészeiket. A vöröskereszt jelentése szerint a boszorkánydoktorok akár 75 ezer dollárt is fizetnek egy albínó holttestért. A sámánok szerint az albínók testrészei bizonyos varázsfőzetek készítésére alkalmasak – nem csoda, hogy féltik az életüket az így születettek. A fehér bőrükkel, világos hajukkal az afrikaiak démonoknak, a volt fehér gyarmatosítók szellemeinek tartják az albínókat, és szinte vadásszák őket. A babona szerint ha valaki albínó vért iszik, vagy egy ilyen ember csontjából készít talizmánt, meggazdagodhat és megtalálja szerencséjét.

albino6

Bár egyre többen tudják, hogy mit jelent az albinizmus, még mindig sokaknak kell elmagyarázni, mivel jár, ha valaki ilyennek születik. Az oktatásnak és az elfogadás kampányának óriási jelentősége van, ezért nagyszerű egy ilyen újszerű rendezvény, amit mostantól évről évre megrendeznek majd.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez