Történelmet ír: 11 évesen lehet sakknagymester az indiai fiú

Rameshbabu Praggnanandhaa ötévesen tanult meg sakkozni, és hat év alatt jutott el arra szintre, amiről sokan még álmodni sem mernek: mindössze 11 évesen egy karnyújtásnyira van attól, hogy megszerezze a sakknagymesteri címet.

A csodagyerek Szergej Karjakin 2002-ben felállított rekordját döntheti meg, az orosz sakkozó ugyanis 12 évesen és 211 naposan lett nagymester.

Az indiai fiú első nemzetközi, mesteri eredményét idén februárban szerezte Cannes-ban, ezt követte a második győzelem Moszkvában, márciusban, majd a harmadik győzelem Indiában, májusban, amivel megkapta a nemzetközi sakkmesteri fokozatot. Ez is rendkívül komoly teljesítmény, viszont innen már csak egy ugrásnyira van a nagymesteri cím. A korábbi rekorderek, Karjakin és Carlsen is a nemzetközi mesterré válás után egy évnél rövidebb idő alatt lettek nagymesterek.

A jelenleg érvényben levő szabályzat szerint a cím eléréséhez a versenyzőnek legalább kettő normateljesítést és 2600 feletti Élő-pontszámot kell elérnie egyéni versenyen, plusz állandó pontszáma meg kell, hogy haladja a 2500 Élő-pontot. Praggnanandha most 2454 pontot jegyez, tehát már csak 46 pont választja el a céljától, a legmagasabb sakkmesteri fokozattól. A jövőbeli rekorder iránt fellendült a kereslet, minden nagyobb sakktornára meghívót kap, a London Classic Opentől a Tata Steel Wijk B-ig.

A sakkzseniről azt mondják, hogy stílusa rendkívül izgalmas, és máris Bobby Fischerhez hasonlítják a rajongói. Szülei nem tudnak sakkozni, nővére azonban kitaposta neki az utat: megnyerte a 12 és 14 év alatti lányok világbajnokságát és a női nemzetközi mesteri címet is megszerezte.

Fotó: chessdailynews.com

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez