Tűzvész és káosz a Dzsungelben Calais mellett – videóval

Valószínűleg gyújtogatás okozta azt a kisebb tűzvészt, mely a Dzsungelben tört ki, Calais mellett. A menekültvárost, ahol 8-10 ezer ember húzta meg magát, fokozatosan megszüntetik. Francois Hollande elnök döntése alapján a rendőrség hétfőn látott hozzá a tábor felszámolásához.

A tábor lakóit más menhelyekre telepítik. Calais mellett azért alakult ki a Dzsungel – így nevezte el a francia sajtó a menekültek városát -, mert az ázsiai és afrikai bevándorlók Nagy-Britanniába akartak bejutni. Sokan az életüket is kockára tették ezért. Volt, aki átgyalogolt a Csatorna-alagúton. Mások a kamionokra próbáltak meg felkapaszkodni. A veszélyes helyzet miatt mind a helyi önkormányzatok, mind pedig Nagy-Britannia tiltakozott. Franciaországban jövőre választások lesznek. Ezért döntött a nem éppen népszerű Francois Hollande elnök a tábor bezárása mellett.

A tábor lakóinak többsége elfogadta a döntést, de néhányan ellenálltak. Valószínűleg közülük kerültek ki a gyújtogatók. A tűzoltók eloltották a tüzet, és a kitelepítés folytatódik Calais mellett. A Dzsungelben sok magányos gyerek is meghúzta magát. Közülük néhányat Nagy-Britannia is átvesz- humanitárius okokból. A Brexit népszavazást nagyban befolyásolta a bevándorlók ügye Nagy-Britanniában. Várhatóan ez lesz a jövő évi francia választások egyik fő témája is. A Dzsungel felszámolása Calais mellett csökkentheti a feszültséget, de a problémát nem oldja meg, hiszen a menekült menhelyek dugig vannak Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez