Egy polgármester is a kábítószer-ellenes harc áldozata lett a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken megöltek egy polgármestert és kilenc emberét egy tűzpárbajban, amit egy kábítószer ellenes különítménnyel vívtak – közölte pénteken a rendőrség.

A hivatalos tájékoztatás szerint Samsudin Dimaukom, a déli Datu Saudi Ampatuan város polgármestere és emberei pénteken, még virradat előtt egy útellenőrző pontnál tüzet nyitottak a különítmény három gépkocsijára, és ebben az összecsapásban haltak meg.

Bernard Tayom főfelügyelő szerint Rodrigo Duterte elnök azon politikusok között nevezte meg, akik szerinte részt vesznek az illegális kábítószerügyletekben. Duterte 150 köztisztviselőt nevezett meg, és azt mondta: adják meg magukat, vagy levadásszák őket. Dimaukom erre reagálva maga jelentkezett a rendőrségen, és tagadta, hogy köze lenne a kábítószer-kereskedőkhöz. Közölte, hogy támogatja Duterte keménykezű politikáját.

A rendőrség viszont most azért akarta feltartóztatni a polgármestert, mert információik szerint konvoja “rengeteg” metamfetamint szállított.

“Jogszerű, kábítószer-ellenes rendőri intézkedés volt, de a gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre” – mondta el Romeo Galgo főfelügyelő a tűzpárbaj után.

Ez az összecsapás járt eddig a legtöbb halálos áldozattal azóta, hogy a június 30-án hatalomra került Duterte különlegesen kemény leszámolást ígért a kábítószer-kereskedőkkel.

A rendőrség becslése szerint azóta több mint 3600 ember vesztette életét a leszámolásban.

Fotó: Duterte júniusban leteszi elnöki esküjét / wikipédia

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez